Medicína

Světový den diabetu 14. listopad


Kategorie: Aktuality 
11.listopad 2010
Jaký je život s diabetem? Nemusí být vždy smutný a plný odříkání, i když vyřčená diagnóza zcela změní život. Dvanáct měsíců roku 2011 v nově pokřtěném kalendáři nabízí dvanáct příběhů, které svědčí o kvalitním pokračování započatých profesí i dalšího života těch, kterým byla diagnóza cukrovky vyslovena.

Křest kalendáře „Život s diabetem 2011“, který byl uskutečněn 8. 11. 2010 v Praze u příležitosti Světového dne diabetu  je názorným dokladem toho, že s cukrovkou se dají točit filmy, stát na divadelních prknech, cestovat po světě, lézt po horách, vychovávat děti i  provozovat oblíbené sporty. Prostě užívat si života naplno!

Kalendář „Můj život s cukrovkou“ je unikátním projektem společnosti ELI LILLY ČR, s. r. o. a  internetových stránek www.zivotsdiabetem.cz

 Nebude ve volném prodeji, ale je určen do diabetologických ordinací, kde se několik desítek tisíc lidí ročně dozvídá, že má cukrovku, a že musí kvůli onemocnění zcela pozměnit svůj život. Díky kalendáři, se mohou pacienti dozvědět, že pozměnit neznamená zhoršit nebo dokonce rezignovat!

Mezi tvářemi kalendáře je český herec Josef Mladý, který i přes svou nemoc

trvá na tom, že chce svůj život nejen přežít, ale řádně si i užít. Jsou zde i zástupci slovenských herců – Ivan Martinka, Katka Feldeková a Zuzana Haasová. Ani těm diabetes nebrání žít často vyčerpávající a velmi nepravidelný život umělců.

Dvanáct příběhů o tom, jak zvládnout diabetes bez ztráty pohody a radosti byly rovněž  hlavním programem slavnostního křtu. Vydáním kalendáře byl zároveň připomenut  netradičně Světový den diabetu.

Autorem fotografií kalendáře je Petr Berounský. Jeho práce jsou k vidění v různých

uměleckých publikacích, komerčních tiskovinách, kalendářích, výročních zprávách nebo na obalech hudebních nosičů. Je například autorem knihy „Viděl jsem“, která dokumentuje povodně 2002 v Ústeckém kraji.

Proč opakované informace o onemocnění cukrovkou?

Jen několik varovných čísel. V republice je téměř 800 tisíc nemocných a odborníci

odhadují, že dalších zhruba 250 tisíc o své nemoci neví nebo vědět nechce. (www.uzis.cz)

Při tom  dle statistik ročně 2 000 diabetiků oslepne a 8 000 přijde v důsledku diabetu o nohu.

Zavedením moderních způsobů léčby s užitím nejnovějších aplikačních pomůcek nemusí být diabetes vždy hrůznou diagnózou Je však zapotřebí přijít na vyšetření včas a začít se léčit. Více informací a vše potřebné o léčbě  i o používání moderních inzulinových per  na  uvedeném:

www.zivotsdiabetem.cz

www.pearshealthcyber.cz

Autor: zpracováno redakčně