Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
10.listopad 2010
Kolik peněz dostávají praktičtí lékaři od zdravotní pojišťovny jako kapitační platbu za jednoho pacienta? Mají tento způsob platby i zubaři?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Výše kapitační platby u praktických lékařů pro dospělé a praktických lékařů pro děti a dorost je dána vyhláškou MZ ČR o stanovení hodnot bodu, výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a regulačních omezení objemu poskytnuté zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění (pro rok 2010 je to vyhláška č. 471/2009 Sb.). V kapitační platbě je zahrnuta řada výkonů poskytované zdravotní péče, kterou tedy pak lékař při ošetření pojištěnce nevykazuje pojišťovně k úhradě.

 

Obecně lze říci, že základní sazba se podle rozsahu ordinačních hodin pohybuje od 47 do 50 Kč za měsíc. Ta se pak násobí věkovým koeficientem – indexem, který zohledňuje náročnost péče v jednotlivých věkových skupinách (po pěti letech). Index vyjadřuje poměr nákladů na pojištěnce v dané věkové skupině vůči nákladům na pojištěnce ve věkové skupině 15 až 19 let. Nejvyšší index je u dětí ve věku 0-4 roky a u pacientů ve věku nad 85 let. Například praktický lékař pro děti a dorost má za dítě ve věku do 5 let kapitační platbu 50 Kč x 3,91 – tedy cca 200 Kč měsíčně.

 

Základní sazba je stanovena ve výši 50 Kč pro praktické lékaře (PL) a praktické lékaře pro děti a dorost (PLDD), kteří poskytují zdravotní péči v rozsahu alespoň 30 ordinačních hodin rozložených do 5 pracovních dnů týdně, přičemž alespoň jeden den v týdnu mají ordinační hodiny prodlouženy do 18 hodin a umožňují pojištěncům objednat se alespoň dva dny v týdnu na pevně stanovenou hodinu. Sazba 49 Kč platí pro PL, kteří poskytují zdravotní péči v rozsahu alespoň 25 ordinačních hodin rozložených do 5 pracovních dnů týdně, přičemž alespoň jeden den v týdnu mají ordinační hodiny prodlouženy nejméně do 18 hodin. Ostatní PL mají sazbu ve výši 47 Kč, ostatní PLDD 49 Kč.

 

V případě stomatologů kapitační platby nejsou (ani v minulosti nebyly).

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně