Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
06.říjen 2010
Dcera studuje na Středním odborném učilišti. Otěhotněla a od 1. 10. zůstává doma v souvislosti s očekávaným dnem porodu (15. 11.). Požádala o přerušení studia z důvodu těhotenství, škola jí vyhověla a studium bylo přerušeno. Neměla a nemá žádné příjmy, nepobírá ani nemocenské dávky. Jak je to se zdravotním pojištěním? Musí si ode dne přerušení studia platit zdravotní pojištění?

Odpovídá Mgr.Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

 

Při přerušení studia obecně platí: pokud k němu dojde z důvodu nemoci nebo pro úraz, je žák či student stále zařazen mezi nezaopatřené děti a pojistné tedy platí stát. Je jen třeba předložit potvrzení lékaře, že v průběhu nemoci nebo léčení úrazu nemůže dítě studovat.

 

S těhotenstvím je to složitější – dle vyjádření MPSV, které je garantem v posuzování nezaopatřenosti dítěte, nelze těhotenství považovat za důvod pro přerušení studia z důvodu nemoci nebo pro úraz. Uvedená studentka od 1. 10. 2010 již tedy není nezaopatřeným dítětem a – pokud není jiný důvod pro platbu pojistného státem – musí si uhradit za říjen pojistné sama jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP).

 

Zákon o veřejném zdravotním pojištění uvádí, že stát je plátcem pojistného (mimo jiné) za příjemce rodičovského příspěvku a dále za ženy na mateřské a rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství (PPM) podle předpisů o nemocenském pojištění.

 

Studentka však není osobou nemocensky pojištěnou a nemá nárok na PPM, nevztahuje se na ni ani mateřská dovolená (tu řeší zákoník práce a náleží zaměstnankyním). Má ale nárok na rodičovský příspěvek. Rodičovský příspěvek jí náleží při splnění podmínek daných zákonem č. 117/1995 Sb. již za měsíc, kdy se dítě narodí. To znamená, že s ohledem na předpokládaný termín porodu by od listopadu byl plátcem pojistného stát z důvodu pobírání rodičovského příspěvku.

 

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně