Medicína

Očkování proti rotavirům je nyní s VZP výhodnější


Kategorie: Očkování dětí 
04.říjen 2010
Silné průjmy, časté zvracení a horečka - hlavní příznaky onemocnění, které způsobují rotavirové infekce. Jedním z preventivních opatření je očkování. V rámci projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny nazvaného „Chraňte své dítě, my vás podpoříme“ mohou rodiče dát své děti očkovat proti rotavirům za výhodnější cenu a ušetřit tak několik set korun.

K přenosu rotavirové infekce dochází především ústy z kontaminovaných předmětů, potravin nebo vody. Nakazit se však lze i kontaktem s nemocným člověkem. Virus se usídlí v trávicím traktu a z těla vychází stolicí a zvracením. Rotavirová infekce může způsobit, že dítě zvrací až 20krát denně a má průjmy s vodnatou stolicí. Někdy se přidává vysoká horečka. Preventivním řešením je očkování.

 

V České republice je proočkovanost pouze u 4–5 % dětí, což je ve srovnání s ostatními zeměmi ve střední Evropě velmi málo.. Proto VZP v mimořádné akcí nabízí zvýhodněné očkování proti rotavirům všem dětem pojištěným u VZP, které se narodily od počátku června 2010. Pro očkování je vhodný věk od 9. do 24. týdne. Je bezbolestné, podává se ve dvou dávkách přímo do úst, tedy bez nutnosti vpichu, což je pro děti šetrné.. Akce „Chraňte své dítě, my vás podpoříme“ bude probíhat až do konce roku 2010.

 

Standardní cena za očkovací látku je 4 400 Kč. Nyní však rodiče dětí pojištěných u VZP zaplatí maximálně 3 300 Kč, což je garantovaná cena očkování v rámci projektu. Na pobočce VZP jim pak bude ještě proplaceno 500 Kč na základě vyplněného certifikátu/voucheru a potvrzení o zaplacení očkovacího schématu. Očkovací látku mohou rodiče zakoupit u lékaře v přímé distribuci nebo na základě lékařského předpisu v lékárnách zapojených v garantované síti distributorů.

 

Onemocnění rotavirovou gastroenteritidou představuje každoročně pro téměř tři miliony dětí z celé Evropy nutnost ošetřování v domácím prostředí, až 700 tisíc musí v důsledku nemoci navštívit lékaře. 87 tisíc případů vyžaduje hospitalizaci a více než 200 dětí této nemoci dokonce podlehne. Rotavirové infekce jsou v ČR nejčastější příčinou hospitalizace dětí do 2 let věku života.

 

Rotaviry jsou velmi odolné vůči čisticím a dezinfekčním prostředkům a na povrchu dětských hraček dokážou přežít i několik dní. Zvýšená hygienická opatření, jako je mytí rukou nebo pravidelná dezinfekce hraček, mají jen částečný vliv na zamezení šíření rotavirových infekcí. Nejúčinnější ochranou proti těžkému průběhu rotavirové gastroenteritidy a hospitalizacím dítěte je očkování.

Dle TZ Mgr Jiřího Roda, vedoucího tiskového oddělení a tiskového mluvčího VZP ČR.

 

www.vzp.cz/rotaviry 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně