Medicína

První intradermální vakcíny proti chřipce


Kategorie: Očkování 
30.září 2010
Dle TZ z 29. září 2010 - Sanofi Pasteur, divize vakcín skupiny sanofi-aventis, zahájila expedici prvních dávek intradermální vakcíny proti chřipce IDflu® (štěpený virion, inaktivovaný) do České republiky. Prvních 32 000 dávek IDflu® již bylo Státním ústavem pro kontrolu léčiv uvolněno k distribuci a od 29.9.2010 jsou k dispozici v lékárnách a u distributorů. Výhodou této vakcíny je komfort a jednoduchost podání, vysoká imunogenita a velmi dobrá snášenlivost. Vakcína má potenciál zvýšit proočkovanost populace proti chřipce v České republice.

Vakcína IDflu® je schválena na území Evropské unie k prevenci sezónní chřipky u dospělých. Vakcína IDflu 9 μg je určena pro osoby ve věku 18 až 59 let. Vakcína IDflu 15 μg je určena pro osoby ve věku 60 let a více. Rychlost a jednoduchost aplikace usnadňuje očkování. Pro tuto vlastnost je oceňována i  zdravotnickými pracovníky.

(O vakcíně jsme již informovali počátkem září t.r.)  Vakcinace prostřednictvím intradermální (ID) injekce spočívá v podání antigenu do dermální vrstvy kůže. Vzhledem k vysoké koncentraci specializovaných imunitních buněk v kožní vrstvě a jejich schopnosti účinně stimulovat imunitní odpověď, zajišťuje ID vakcinace přímý a účinný přístup k imunitnímu systému. Dává tak předpoklad vysoké účinnosti i ve vyšším věku.

Tento nový, snadný a z hlediska uživatele šetrný mikroinjekční systém, vyvinutý ve spolupráci se společností BD (Becton, Dickinson and Company), partnerskou firmou Sanofi Pasteur, umožňuje jednoduchou, bezpečnou a spolehlivou intradermální imunizaci proti chřipce. Jemná jehla mikroinjekčního systému je dlouhá pouze 1,5 mm a je tedy desetkrát kratší než standardní jehly pro tradiční intramuskulární podání. Unikátní design a technologie vakcíny IDflu® umožňuje minimálně invazivní vakcinaci a zajišťuje přesné a konzistentní uložení antigenu do dermální vrstvy kůže.

Vakcína proti chřipce je doporučena k prevenci chřipky zejména u osob, které jsou ve vyšším riziku komplikací. Použití IDflu se řídí oficiálním doporučením.

www.sanofipasteur.us

www.sanofi-aventis.com

www.sinuhet.cz

Autor: zpracováno redakčně