Medicína

Vakcina Cervarix proti dalším typům HPV


Kategorie: Aktuality 
01.říjen 2010
Společnost GlaxoSmithKline v září 2010 oznámila, že Evropská komise schválila nové změny týkající se účinnosti přípravku Cervarix – vakcíny proti rakovině děložního čípku. Rozhodnutí Evropské lékové komise souvisí zejména s širším spektrem ochrany, kterou vakcína Cervarix očkovaným dívkám a ženám poskytuje. Vychází přitom z výsledků dosud největší studie PATRICIA zkoumající účinnost vakcíny proti rakovině děložního čípku na více než 18 000 dívek a žen. Studie potvrdila, že Cervarix účinně chrání nejen proti lidským papilomavirům typu 16 a 18 (HPV - human papilloma virus), ale poskytuje ochranu i proti dalším nejčastějším onkogenním typům lidských papilomavirů – HPV 31, 33 a 45.

Cervarix je vakcína určená k prevenci premaligních cervikálních lézí a cervikálního karcinomu, které jsou způsobeny určitými onkogenními typy lidských papilomavirů. Kromě ochrany proti dvěma nejčastějším typům těchto virů, HPV 16 a 18, vakcína Cervarix účinně chrání i proti HPV 31, 33 a 45, jež jsou po HPV 16 a 18 dalšími nejčastějšími onkogenními typy, které celosvětově způsobují rakovinu děložního čípku. Těchto pět uvedených typů lidských papilomavirů je dohromady zodpovědných přibližně za 82 % všech případů rakoviny děložního čípku.

 

Jako zcela zásadní zjištění, která přinesla studie PATRICIA, se jeví účinná ochrana proti těžkým prekancerózám (cervikální intraepiteliální neoplazie stupně  3+ a adenokarcinom in situ), která dosahuje 87 % bez ohledu na HPV typ, který lézi vyvolal (u HPV naivní populace).

 

Studie PATRICIA také přinesla důležitou informaci týkající se dopadů HPV vakcinace na snížení počtu excizních zákroků na děložním čípku. Cervarix redukoval počet definitivních terapeutických zákroků (např. konizací) o 68,8 % (u HPV naivní populace).

 

Vakcína Cervarix je v současné době schválena ve 110 zemích na celém světě, včetně všech 27 států Evropské unie.

 

 CervarixTM je vakcína proti lidskému papilomaviru [typy 16, 18] rekombinantní, adjuvovaná, adsorbovaná určená k prevenci cervikálního karcinomu u dívek a žen ve věku 10 až 25 let. Očkování sestává ze tří dávek (nitrosvalových injekcí) podaných do horní části paže ve schématu 0., 1. a 6. měsíc. V případě nutnosti lze podat Cervarix ve flexibilním dávkovacím schématu, kdy druhou dávku lze podat mezi 1.-2.5 měsícem a třetí dávku mezi 5.a 12 měsícem.

 

 Očkování nenahrazuje pravidelný cervikální screening a nechrání ženy, pokud již byly v době očkování infikovány HPV-16 nebo HPV-18. Délka ochrany nebyla přesně stanovena. Stejně jako u jiných vakcín nemusí být u všech očkovaných jedinců dosaženo ochranné imunitní odpovědi. Přípravek je pouze na lékařský předpis a není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták.

 

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně