Medicína

Celostátní soutěž o nejlepší školní oběd jde do finále


Kategorie: Aktuality 
27.září 2010
Soutěž O nejlepší školní oběd pořádaná Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR a Společností pro výživu vstupuje do finále. Odborná porota pod vedením známých kuchařů Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny vybrala deset školních jídelen z celé České republiky, které se utkají ve středu 27. října 2010. Soutěž se koná v rámci preventivních projektů Žij zdravě a YesNeYes, které se snaží upozornit na zvyšující se celospolečenský problém v podobě nadváhy a obezity.

Porota složená z odborníků ze Společnosti pro výživu vybírala z celkem 45 přihlášených školních jídelen z celé České republiky, které připravili dle zadání kompletní polední menu obsahující ingredience v podobě ryby a luštěnin. Jídla jsou běžně zařazována na jídelní lístek školní jídelny, měla by patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků a cena nesmí překročit normou daný limit 27,50 korun za jednu porci. Vybrat zajímavá jídla, která by splňovala přísná pravidla soutěže i výživové normy nebude lehké.

 

Recepty jednotlivých školních jídelen porota  vždy hodnotila podle použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti po stránce výběru potravin, chutě či barvy a vhodnosti z nutričního hlediska. Finále proběhne 27. října 2010 v prostorách školní jídelny Základní školy Chelčického v Praze 3. Odbornou porotu doplní vybraní žáci, zástupci Ministerstva školství ČR, České školní inspekce a Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

 

Ve finálovém klání se utkají školní jídelny Základní školy V. Hejny v Červeném Kostelci, Střední školy hotelové a obchodně podnikatelské v Českém Těšíně, Základní školy a Mateřské školy v Libavě, Základní školy Ostrov, Domova mládeže Písek, Základní školy Pohořelice, Základní školy Chmelnice v Praze, Základní školy Na Výsluní v Uherském Brodě, Základní školy Vidnava a Střední a jazykové školy Volyně.

 

V rámci preventivního projektu Žij zdravě věnuje VZP ČR výhercům finanční prostředky k nákupu libovolného vybavení kuchyně. První cena je ve výši 20 tisíc korun, druhá 10 tisíc korun a třetí 5 tisíc korun.

 

Soutěž O nejlepší školní oběd ale nebude mít pouze jednoho vítěze. Oblíbenost receptů může až do poloviny října otestovat hlasováním na:  www.YesNeYes.cz  také široká veřejnost. Menu, které zde získá nejvíce hlasů, bude odměněno zvláštní cenou. Ta představuje pro vítěznou školní jídelnu možnost jeden den vařit s kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou.

www.YesNeYes.cz

www.amic.cz

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně