Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
15.září 2010
Chtěla bych mít na průkazu pojištěnce uvedený svůj akademický titul. Jak a kde to vyřídím? Budu muset za nový průkaz platit?

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Pro tento účel má Všeobecná zdravotní pojišťovna speciální formulář „Žádost o uvedení titulu na průkaz pojištěnce“. Uvedení titulu na průkaz pojištěnce umožňuje zákon o veřejném zdravotním pojištění ve znění platném od 30. 3. 2005.

 

Formulář je určen pouze pro účely uvedení titulu na průkaz pojištěnce, nikoli pro účely vedení registru pojištěnců všeobecného zdravotního pojištění. Případná korespondence, kdy se adresa pojištěnce přebírá z registru, bude mít tedy v adrese jen jméno a příjmení bez titulu. Zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, který upravuje obsah registru, titul jako údaj vedený v registru neuvádí.

 

Formulář dostanete na kterémkoli pracovišti VZP, je i na našich webových stránkách v části pro plátce v adresáři Formuláře (pro pojištěnce). Získání titulu musíte doložit např. občanským průkazem, diplomem, případně potvrzením vysoké školy.

 

Na průkazu pojištěnce bude titul uveden velkými písmeny, umístěn za příjmením a od příjmení oddělen čárkou. Způsob uvedení titulu na průkazu vyplývá z technické specifikace Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC), uvedené v rozhodnutí Administrativní komise pro sociální zabezpečení migrujících pracovníků č. 190/2003. Při předložení průkazu pojištěnce, který obsahuje titul, přesto může dojít v některých zemích Evropské unie ke zkomolení příjmení. Uvedení titulu na průkazu je tedy na vašem vlastním uvážení.

 

Zdravotní pojišťovny vystavují průkazy nebo náhradní doklady svým pojištěncům bezplatně, VZP jej vystaví bezplatně vždy, i pokud se jedná vystavení nového průkazu kvůli tomu, že na něm pojištěnec chce mít titul, nebo o duplikát při opakované ztrátě průkazu.

 

O vydání průkazu můžete požádat na libovolné úřadovně VZP. Pojišťovna vám ho vystaví přibližně do tří týdnů. Nový průkaz je obvykle zasílán poštou na adresu trvalého bydliště, nebo si jej pojištěnec může vyzvednout osobně na úřadovně, kde o jeho vydání požádal.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně