Medicína

Proč je nutno pečovat o svá játra


Kategorie: Léčivé rostliny 
10.září 2010
Játra jsou výkonnou chemickou stanicí organismu a musí zpracovat vše, co sníme a vypijeme. Zpracovávají tuky, štěpí cukry, obstarávají veškerou látkovou výměnu a vylučují žluč. Jejich zdraví je tak pro stav organismu naprosto zásadní.

 

Detoxikovat  neboli zbavit těla toxinů (látek, které na nás nějakým způsobem působí škodlivě) je v dnešní době téměř nutností. Zatímco se jarní období vyznačuje spíše stresem, únavou, bolestmi hlavy a depresemi, bývá podzim spojen se zažívacími problémy, ozývají se žaludeční a dvanácterníkové vředy, objevují se častěji záněty slepého střeva a samozřejmě chřipky.

 

Detoxikace vnitřního prostřední organismu zaměřená na očistu jater je pro správnou funkci zásadní. Navíc se říká, že v játrech máme ukryty veškeré emoce, smutky a strachy, a ty pak ovlivňují náš zdravotní stav. Abychom sami pro sebe něco dobrého udělali, měli bychom se zbavit nejen toxinů, ale také všech emocionálních bloků.

 

Mezi bylinky, které pomáhají harmonizovat tvorbu a pohyb žluči, patří Ostropestřec mariánský. Jedná se o starou léčivou rostlinou pocházející ze Středomoří obsahující účinnou látku silymarin, která příznivě působí při detoxikaci a regeneraci jaterní tkáně.

 

Detoxikaci těla provádíme většinou dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Podzimní očista pomůže posílit a připravit organismus na náročné zimní období. Lépe pak bude odolávat náporům různých viróz.

 

Játra potřebují dostatek kyslíku a očista, pro kterou je bylina užitečným pomocníkem, mívá po náročnějším období na jejich činnost příznivý vliv. U pročišťování těla se nesmí zapomínat na pitný režim – ideální jsou ovocné šťávy, pramenitá voda, zelený čaj či minerálka (pozor na množství minerálů). I pro někoho oblíbené pivo stačí jen jedno, právě tak, jako jedna sklenka vína, pokud ovšem je jen doplňkem stravy a ne potřebou.

 

Doplněk stravy Ostropestřec (MedPharma) je výbornou kombinací, která kromě této blahodárné byliny obsahuje černou ředkev, smetanku lékařskou, tolici vojtěšku, červenou řepu, cholin a inositol.

 

 

Doplněk stravy lze zakoupit na www.medpharma.info, je možné také zakoupit ve všech lékárnách.

www.botticelli.cz

Autor: zpracováno redakčně