Medicína

Liga proti rakovině podává výčet


Kategorie: Aktuality 
08.září 2010
Na TK počátkem září 2010 v Praze podala předsedkyně Ligy proti rakovině (LPR) výčet aktivit i financí. Letošní 14. ročník celonárodní květnové sbírky „Český den proti rakovině“ byl i v době finanční krize úspěšný.

Český den proti rakovině k 1. září 2010 vynesl celkem 14 559 000,- Kč. Z čistého výtěžku sbírky –  8 467 000,- Kč bylo věnováno na dlouhodobý program nádorové prevence 4 350 000,- Kč, na dlouhodobý program podpory kvality života onkologických pacientů 3 232 000,- Kč, na podporu onkologického výzkumu, na kvalitu výuky a pro instrumentální vybavení onkologických center bylo dáno

1 200 000,- Kč.

Z významných projektů byly připomenuty: 3. ročník Putovní výstavy o nádorové prevenci v  osmi městech České Republiky, tisk preventivních letáků, tisk Brožur pro veřejnost o nádorové prevenci a hovořeno o dalších aktivitách, včetně o finančních částkách věnovaných např. Kolektivním členským organizacím, Rekondičním pobytům pro onkologické pacienty, Hospicům  a dalším dotacím na individuální výzkumné projekty, na Cenu Ligy za významnou onkologickou publikaci a na Novinářskou cenu.

Rčení „Každý svého štěstí strůjcem“ si LPR Praha v obměněné podobě zvolila za název úspěšné putovní výstavy, se kterou se už třetím rokem vydává na pouť po českých a moravských městech, jak připomněl Petr Hora-Hořejš. Hlavním cílem akce je oddémonizovat závažné, deprimující téma rakoviny. Expozice netradiční formou informuje veřejnost o široké problematice onkologických onemocnění, důraz je kladen zejména na otázky prevence, na vysvětlení rizik, na efektivní a osvědčená doporučení, jak se vyvarovat rakoviny zdravým životním stylem a životosprávou, jakož i účastí na screeningovém vyhledávání časných onemocnění, jak je nabízí naše zdravotnictví.

Osou prezentace je velkoprostorový stan s osvětovou expozicí „Labyrint zdraví“ na téma zdravý životní styl a prevence rakoviny, o kterém jsme již informovali.

Připomínáme, že populární výklad je provázen kreslenými vtipy Vladimíra Jiránka, Jiřího Slívy, Miroslava Bartáka a úsměvnými reportážními fotografiemi Františka Dostála. /Jedna část výstavy, bohatě ilustrovaná a hravá, je určena dětem. /Inspirující testy pro návštěvníky, kteří jsou motivováni k jejich vyplnění drobnými cenami a dárky./ Dále je výstava doplněna o projekci videonahrávek se zdravotní, preventivní a onkologickou tematikou, soutěžními hrátkami pro mládež i dospělé s názvem:

„Zkus, jak jsi na tom“.

Výstava je především propagací zdravého životního stylu hravou interaktivní formou, kdy si děti i dospělí mohou otestovat nejen fyzickou zdatnost, ale i různé dovednosti, postřeh apod.

Zájemcům je rovněž zdarma nabízeno odborné vyšetření základních parametrů zdravotního stavu: krevního tlaku, míry tělesného tuku, hodnot cholesterolu, BMI (tzv. Body Mass Indexu). Ve spolupráci s  Českou akademií dermatovenerologie může LPR Praha nabídnout i konzultace s odbornými lékaři – dermatology, u kterých si zájemci mohou nechat vyšetřit i pigmentová znaménka či jiné anomálie na kůži. (Akce je velice úspěšná pro včasný záchyt různých kožních onemocnění, včetně nádorů.)

LPR při putovní výstavě nabízí bohatou možnost získání informačních, vzdělávacích a preventivních publikací.. Moderovaná vystoupení sólistů a souborů, pěveckých, tanečních, amatérů i profesionálů bude dotvářet živou atmosféru celé akce.

V každém městě bude výstavce hlavní partnerem Všeobecná zdravotní pojišťovna, která při této příležitosti bude také prezentovat svou nabídku služeb.

Vstup na výstavu, zdravotnické publikace, vyšetření i odborné konzultace  jsou zdarma.

Plánované zastávky:

Opava, Dolní náměstí  7. až 8. 9.

Šumperk, Sady 1. máje  9. až 10. 9.

Pardubice, Pernštýnské náměstí  13. až 14. 9.

Tábor,  náměstí T. G. Masaryka  15. až 16. 9.

Brno, náměstí Svobody  21. až 22. 9.

Praha 6,  Vítězné nám.  23. až 24. 9., 25. až 30. září pouze výstava

Vsetín, Dolní náměstí  4. až 5. 10.

Zlín, Náměstí Míru  6. až 7. 10.

Otevírací doba akce – 1. den 10.30h – 18.00h, 2. den 9.00h – 17.00h

Orientačně byly uvedeny také hlavní akce LPR pro rok 1011:

leden                         -   Evropský týden prevence karcinomu děložního čípku, ve spolupráci s ECCA)

3. únor              -  Sympozium pro laiky a lékaře ve spolupráci s ČLS JEP a SVL                                 JEP u příležitosti Světového dne proti rakovině

22. únor                        -   Plenární schůze Ligy proti rakovině Praha

19. – 21. duben            -   Účast na veletrhu léčiv a lékařské techniky Pragomedica

11. květen                          -   Český den proti rakovině (celonárodní Květinová sbírka)

31. květen                          -   Mezinárodní den nekouření

červen                    -   Děkovný koncert k Českému dni proti rakovině

září – říjen                          -   4. ročník putovní výstavy o nádorové prevenci „Každý svého zdraví strůjcem“

říjen                                   -   Sněm kolektivních členů Ligy proti rakovině Praha

prosinec                            -   Vánoční koncert v Karolinu s vyhlášením držitele Ceny Ligy                                  proti rakovině Praha za mimořádnou onkologickou publikaci v roce 2010 a udělení Novinářské ceny.

Hlavní partnerem je Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Dalšími partnery jsou: Česká akademie dermatovenerologie, Česká pošta, s.p., Le Cheque    Déjeuner s.r.o., Levné knihy, a.s., Mercedes-Benz Česká republika s.r.o.,   ROCHE s.r.o.  

Mediální partnerem je Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Na TK byla také slavnostně pokřtěna publikace profesora MUDr. Zdeňka Dienstbiera, DrSc.,

„Hirošima a zrod atomového věku“, jejímiž kmotry byli děkan prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., a dlouholetý redaktor deníku "Dnes" Karel Pacner.

www.lpr.cz

Autor: zpracováno redakčně