Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
07.září 2010
Může dítě do lázní nebo léčebny doprovázet i některý z rodičů? Zajímalo by mě, za jakých podmínek a zda má doprovázející rovněž nárok na ubytování a stravu.

 

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Podmínky pro pobyt dítěte v lůžkovém zdravotnickém zařízení včetně lázní a dětské léčebny a pro pobyt jeho tzv. průvodce jsou stanoveny zákonem o veřejném zdravotním pojištění. V určitých případech se pobyt průvodce dítěte v lázeňské léčebně, odborné dětské léčebně nebo v nemocnici považuje za ústavní ošetřování a zdravotnickému zařízení ho hradí zdravotní pojišťovna, konkrétně ta, u níž je pojištěno dítě.

 

Je-li při přijetí dítěte do zdravotnického zařízení vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nutná celodenní přítomnost průvodce, může s ním být průvodce přijat do ústavní péče. Pobyt průvodce dítěte mladšího šesti let v nemocnici se pak považuje za ústavní ošetřování automaticky, v případě dítěte staršího šesti let jen se souhlasem revizního lékaře.

 

Pobyt průvodce v odborné dětské léčebně a dětské lázeňské léčebně se považuje za ústavní ošetřování v případech, kdy provází dítě mladší šesti let, a to na dobu, kdy je zaškolován v ošetřování a léčebné rehabilitaci dítěte nebo kdy je jeho přítomnost nutná vzhledem ke zdravotnímu stavu dítěte. V ostatních případech u komplexní lázeňské péče o děti a dospělé a péče v odborných léčebných ústavech hradí zdravotní pojišťovna pobyt průvodce pouze v případech, kdy jeho nezbytnost potvrdí revizní lékař. Průvodce dítěte má nárok na ubytování podle možností daného zdravotnického zařízení a na stravování.

 

Podotýkáme, že z veřejného zdravotního pojištění není hrazen pobyt průvodce dítěte v případě ozdravenské péče, která se poskytuje dětem od 3 do 15 let zdravotně oslabeným vlivem nepříznivého životního prostředí, dětem se zdravotními problémy spojenými s nesprávným životním stylem a dětem v rekonvalescenci, jejichž zdravotní stav nevyžaduje léčbu v dětské lázeňské nebo v dětské odborné léčebně.

 

Pojištěnec anebo za něj jeho zákonný zástupce je povinen v souvislosti s poskytováním péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění hradit zdravotnickému zařízení regulační poplatek ve výši 60 Kč za každý den, ve kterém je poskytována ústavní péče. Totéž, tedy povinnost platit 60korunový regulační poplatek, platí i pro průvodce dítěte, je-li jeho pobyt ve zdravotnickém zařízení hrazen ze zdravotního pojištění. Den, ve kterém byl pojištěnec přijat k poskytování takové péče, a den, ve kterém bylo její poskytování ukončeno, se počítají jako den jeden.

 

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně