Medicína

Rehabilitace pro vyšší kvalitu života hemodialyzovaných pacientů


Kategorie: Aktuality 
06.září 2010
Odborníci z Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace (KTLR) a II. interní kliniky (II.IK) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) se společně snaží zabránit nepříznivým vlivům, které působí inaktivita hemodialyzovaných pacientů. Při nutném fyzickém klidu během hemodialyzy dochází k poklesu svalové síly a subjektivně ke zvýšené únavě svalstva dolních končetin, způsobené mj. i narušeným metabolismem a zadržováním toxických odpadních látek ve svalové tkáni.

 

Výsledky řady zahraničních studií jasně ukazují příznivé působení tzv. intradialytického kondičního tréninku, prováděného pomocí speciálních bicyklových ergometrů u pacientů s chronickým selháním ledvin. Novinku v rehabilitaci hemodialyzovaných pacientů představuje nízkofrekvenční svalová elektrická stimulace (elektromyostimulace - EMS).

 

Metoda je založena na přirozené přizpůsobivosti svalových vláken k přeměně jejich složení, pokud jsou dlouhodobě vystavena účinkům elektrického proudu o nízkých frekvencích 10 - 50 Hz.  Dlouhodobé elektrické impulzy zcela mění charakter stimulovaného svalu směrem k vyšší odolnosti vůči únavě a vedou k metabolické stabilitě. Jinými slovy, pomocí EMS lze docílit stejných nebo i lepších výsledků jako pomocí tvrdé tréninkové dřiny.

 

Při provádění řízeného intradialytického tréninku nejsou pacienti nijak ohroženi. Naopak z důvodů zabránění postupné ztrátě zdatnosti  (a progresi onemocnění), by měli být všichni dialyzovaní pacienti považováni za osoby s vyšším rizikem vzniku srdečních příhod a nežádoucího poškození pohybového aparátu, pokud se neúčastní některé z forem pravidelné fyzické činnosti..

 

Ve výzkumu a v klinické aplikaci EMS patří Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně mezi přední pracoviště v celosvětovém měřítku. Metodu dále rozvíjí s kolegy z kardiocentra v Dijonu a s japonskými odborníky v Sendai. S ohledem na získaná data a praktické zkušenosti lze konstatovat, že metody intradialytické rehabilitace nově zavedené veí fakultní nemocnici u Sv. Anny mají absolutně stejný význam jako jakákoliv jiná terapeutická opatření, včetně vlastní hemodialýzy.

 

 Ačkoliv je intradialytický kondiční trénink moderním a účinným trendem v  péči o dialyzované pacienty, není této problematice v České republice doposud věnována patřičná pozornost. Je tedy nutné zvýšit úsilí a šířit informace o příznivých účincích fyzické aktivity pro pacienty v terminálním stádiu chronického selhání ledvin. Intradialytický trénink by se měl stát součástí standardní péče o pacienty ve všech českých zařízeních provádějících hemodialyzační program.

 

Hemodialyzovaní pacienti, kteří mají v průměru kolem 60 let, stráví asi 800 hodin ročně vleže na lůžku nebo v polosedě v dialyzačním centru, průměrně 3x týdně po 3 – 4 hodinách.

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně na II. IK jsou dvě hemodialyzační jednotky se 17 lůžky
a dvacetičtyřhodinovým provozem. Trend v počtu hemodialyzovaných pacientů bohužel stále stoupá. V roce 2008 bylo v pravidelném hemodialyzačním programu zařazeno 138 pacientů a bylo provedeno celkem 12 501 neakutních a 805 akutních hemodialýz. V roce 2009 bylo v pravidelném hemodialyzačním programu zařazeno již 144 pacientů a bylo provedeno celkem 13 863 neakutních a 836 akutních hemodialýz.

_______________________________________________________________________________________

Dle TZ FNUSA

www.fnusa.cz

www.amic.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně