Očkování dětí

Ochrana dětí před meningokokovou infekcí


Kategorie: Očkování dětí 
30.srpen 2010
Do poloviny srpna bylo hlášeno 45 případů invazivního meningokokového onemocnění, ve 3 případech s tragickým koncem. V současnosti u nás neexistuje jiné akutní infekční onemocnění, které by vedlo k úmrtí tak rychle jako meningokoková sepse. Před nástupem dětí do škol a školek epidemiologové proto oporučují proti tomuto onemocnění očkovat.

Dle TZ Státního zdravotního ústavu  ze dne 27. srpna 2010 bylo do 32. týdne letošního roku v České republice zaznamenáno 45 případů invazivního meningokokového onemocnění (IMO), z nichž 3 skončily úmrtím pacienta (podle předběžných dat Epidat – programu zajišťujícího povinné hlášení, evidenci a analýzu výskytu infekčních nemocí v ČR).

 

Z dlouhodobého hlediska se v České republice nejčastěji vyskytují meningokoková onemocnění séroskupin B a C. Dle MUDr. Pavly Křížové z Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Státního zdravotního ústavu v Praze nelze proti séroskupině B zatím v ČR očkovat. Dostupná je konjugovaná vakcína proti meningokoku C, která vyvolává kvalitní dlouhodobou imunitu a je účinná i u malých dětí.

 

 Konjugovaná polysacharidová vakcína proti infekcím vyvolaným meningokoky séroskupiny C, která se jmenuje NeisVac-C a vyrábí ji společnost Baxter, je pouze na lékařský předpis a cena jedné dávky se pohybuje mezi 700 a 800 Kč. České zdravotní pojišťovny na očkování proti meningokokovým onemocněním přispívají v různé výši a obvykle pouze dětem a mládeži.

 

Meningokok se běžně vyskytuje u 11 % zdravých lidí, kteří žijí s bakterií většinou v symbióze, ale mohou být nebezpeční pro své okolí. Nikdo nemůže vědět, kdy se s meningokokem setká, proto by se měl chránit očkováním. Očkovat se mohou děti od 2 měsíců, adolescenti i dospělí.

 

Mezi nejrizikovější skupiny, které jsou ohroženy invazivním meningokokovým onemocněním, patří děti v předškolním věku a adolescenti mezi desátým a patnáctým rokem. Onemocní nejčastěji vnímaví, ale I zcela zdraví jedinci, kteří se s bakterií meningokoka setkali poprvé, např. po příchodu do školky, nové školy či do internátu. Nosiči nákazy mohou být i rodinní příslušníci. Dospívajícíjsou často oslabeni nevhodným životním stylem.

 

Závažná bakteriální onemocnění způsobená meningokokem nejsou v ČR příliš častá, alarmující je však, že úmrtím pacienta končí přibližně 10 % případů. U těchto případů až v polovině dochází k úmrtí do 24 hodin od prvních příznaků, u části z nich ještě dříve, než se dostanou do nemocnice. I při poskytnutí odpovídající lékařské péče může onemocnění skončit úmrtím pacienta.

 

www.szu.cz

Autor: zpracováno redakčně