Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
17.srpen 2010
Byla mi zjištěna závažná srdeční vada. Bydlím v severních Čechách, operovat by mě měli v pražském IKEMu, kam jsem zatím cestoval na vyšetření. Mám nárok na úhradu cestovních nákladů, pokud jedu svým autem? Obvodní lékař mi potřebný formulář vystavil, ale pojišťovna prý bude vyplacenou částku požadovat po něm, protože jsem na úhradu cestovného neměl nárok.

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Jestliže zdravotní stav pacienta nevyžaduje dopravu do nebo ze zdravotnického zařízení za použití dopravní zdravotní služby, nevzniká ani žádný nárok na hrazení cestovních výdajů. To jasně vyplývá ze zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, který musí každý lékař znát jako základní právní dokument pro provozování své lékařské praxe.

 

Zdravotní pojišťovna hradí dopravu svého pojištěnce do smluvního zdravotnického zařízení (SZZ), ze SZZ do místa trvalého nebo přechodného pobytu nebo do ústavu sociální péče, mezi SZZ a v rámci SZZ, a to v případě, že zdravotní stav pojištěnce podle vyjádření ošetřujícího lékaře, který tuto dopravu indikuje, neumožňuje dopravu běžným způsobem bez použití dopravní zdravotní služby. Doprava se provádí vozidly smluvní dopravní zdravotní služby, v mimořádných případech hradí zdravotní pojišťovna náklady i jinému dopravci, jestliže o takové dopravě rozhoduje ošetřující lékař.

 

Pokud se pojištěnec, který má nárok na dopravu podle těchto pravidel, rozhodne cestovat soukromým vozidlem a ošetřující lékař takovou dopravu schválí, má právo na náhradu těchto svých cestovních nákladů. V žádném jiném případě náhradu cestovních nákladů uplatňovat nemůže. Větší vzdálenost ani špatná dopravní dostupnost na věci nic nemění. Proplácení cestovních náhrad za cesty běžný způsobem (hromadnou dopravou) není možné vůbec, a to již řadu let.

 

Vzhledem k tomu, že jste dostal od svého lékaře schválený doklad, který byl po formální stránce v pořádku a opravňoval vás předložit tyto náklady pojišťovně k proplacení, máte právo úhradu dostat, protože za chybné rozhodnutí lékaře nemůže nést následky pojištěnec.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně