Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
10.srpen 2010
Jaké způsoby léčby křečových žil hradí zdravotní pojišťovna a jak je to s úhradou léků a kompresivních punčoch?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Základem klasických léčebných postupů u křečových žil je kompresní léčba. Pojišťovna plně hradí různé druhy kompresivních punčoch v základním provedení, na ostatní pacient připlácí. Doplatky na tyto zdravotnické prostředky se nezapočítávají do limitu 5 000, resp. 2 500 Kč, pacient však nehradí regulační poplatek (ten se týká pouze vydání léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely).

 

Současně je nutná i farmakologická léčba, která má zabránit dalšímu poškozování žilního systému a odstranit nebo alespoň zmírnit průvodní obtíže.Tyto léky částečně hradí pojišťovna, část doplácí pacient. Doplatky, resp. jejich započitatelná část se načítají do ročního limitu pacientem zaplacených poplatků a doplatků.

 

Do tohoto limitu se nezapočítávají doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky, které obsahují léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě. Započítávají se však, jsou-li předepsané na recept pojištěncům starším 65 let. Seznam těchto léčivých látek vydává ministerstvo zdravotnictví vyhláškou a konkrétně podpůrná a doplňková venofarmaka (jak lokální, tak podávaná ústy) v něm zahrnuta jsou.

 

Chirurgická léčba křečových žil je pojišťovnou plně hrazena. Endovaskulární léčba, kdy je do povrchového žilního kmene zavedena speciální sonda vysílající laserové záření nebo bipolární radiofrekvenční proud, pojišťovnou hrazena není, stejně jako léčba laserem.

 

Metličky a drobné žilky lze léčit sklerotizací. Tato léčba je hrazena pojišťovnou, lze ji provádět 12x za 1 rok. Sklerotizace se provádí i u některých druhů varixů, žilních spojek nebo reziduí po operaci varixů. V tomto případě lze provést léčbu až 24x za rok a pojišťovna ji uhradí.

 

O tom, který způsob léčby je pro daného pacienta nejvhodnější, rozhoduje ošetřující lékař, pacient s navrženým postupem (včetně výše úhrady) musí souhlasit.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně