Medicína

Investice inovativního farmaceutického průmyslu


Kategorie: Aktuality 
09.srpen 2010
Inovativní farmaceutický průmysl dlouhodobě významně přispívá k rozvoji české vědy a výzkumu. Finanční prostředky investované členy Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) do vědy a výzkumu zároveň několikanásobně převyšují průměr v České republice, a to včetně úspěšných českých průmyslových odvětví. Jak uvádí TZ z počátku srpna 2010 vyplývá to ze závěrů studie ekonomických přínosů působení členských společností AIFP na českou ekonomiku a zaměstnanost, která byla provedena mezinárodní poradenskou společností Ernst & Young, na základě dat poskytnutých jednotlivými členskými společnostmi AIFP za použití Leontiefovy metody meziodvětvových vlivů.

Analýza potvrdila, že podíl výdajů členských společností AIFP na vědu a výzkum je téměř až 8krát vyšší, než je průměrný podíl těchto výdajů v celé České republice. Intenzita výdajů na klinický výzkum je například vyšší než intenzita výdajů na vývoj v automobilovém průmyslu.

Jedná se přitom o investice inovativního farmaceutického průmyslu do výzkumu a vývoje před zavedením léčivých přípravků na trh.

 

Členské společnosti AIFP v oblasti farmacie a zdravotnictví věnují rovněž  téměř 20 % zaměstnanců členských společností Asociace. Inovativní farmaceutický průmysl pak zaměstnává relativně 30krát více zaměstnanců ve vědě a výzkumu, než je průměr v ČR.

 

Analýza vycházela z údajů pro Českou republiku dodaných členskými firmami AIFP, tj. společnostmi s vlastním výzkumem a vývojem inovativních léčiv. Její část se přitom zabývala investicemi těchto společností do oblasti výzkumu a vývoje, která je nedílnou součástí jejich podnikání. Výzkumně založený farmaceutický průmysl přináší nejen medicínský pokrok a zlepšení zdraví pacientů, je také tvůrcem ekonomických hodnot. Patří mezi žádaná technologicky vysoce náročná odvětví, která zároveň vytváří pracovní místa pro vysoce kvalifikované odborníky.

 

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) sdružuje farmaceutické společnosti
s vlastním výzkumem a vývojem inovativních léčiv. Své členské společnosti zavazuje k dodržování Etického kodexu AIFP. Asociace vznikla v roce 1993 pod názvem Mezinárodní asociace farmaceutických společností (MAFS). AIFP je členem Evropské federace farmaceutických společností a asociací (EFPIA) a Mezinárodní federace farmaceutického průmyslu a asociací (IFPMA). V roce 2010 sdružuje 32 členských společností:

V r 2008 sdružuje AI FP 30 členských

Abbott Laboratories            Ipsen Pharma

Actelion Pharmaceuticals             Janssen-Cilag

Alcon Pharmaceuticals            Lundbeck ČR

Amgen             Merck Pharma

Astellas Pharma            Merck Sharp & Dohnie IDEA

AstraZeneca Czech Republic            Mundipharma

Bayer            Novartis

Berlin-Chemie Menarini Group            Novo Nordisk

Biogen Idec (Czech Republic)            Nycomed

 

Boehringer Ingelheim            Pfizer

Bristol-Myers Squibb Pierre Fabre Medicament

Celgene            Sanofi-aventis

Eli Lilly ČR            Schering-Plough

Ferring Pharmaceuticals CZ    Servier

Genzyme Czech            Stallergenes CZ

GlaxoSmithKline          UCB

           

 

www.amic.cz

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně