Medicína

Nové náplasti Cosmos pro speciální účely


Kategorie: Aktuality 
05.srpen 2010
Přípravu jídla může někdy znepříjemnit drobná popálenina, která vznikne při neopatrném obracení masa nebo při vystříknutí rozpáleného oleje z pánve na pokožku. Nestává se to sice denně, pro všechny případy je dobré pamatovat i na tyto situace a mít v domácí lékárničce náplast na popáleniny. Obdobná situace nastane, když vznikne na rtech opar.

 Chladivá náplast s gelovým polštářkem je vhodná zejména k ošetření lehčích popálenin a opařenin 1. a 2. stupně. Tato poranění, ať už se jedná o opaření vodou, spáleninu od kulmy, žehličky či sporáku, stačí ošetřit doma a není potřeba vyhledat lékaře. Popáleniny 1. stupně postihují pouze zevní vrstvu kůže a většinou nedochází k tvorbě puchýřů. U popálenin a opařenin 2. stupně jsou pak postiženy i hlubší vrstvy kůže a provází je tvorba puchýřů, přesto i v tomto případě stačí chladivá náplast, která ránu dokonale zahojí.  

 

Menší popáleniny je nutno ihned ochlazovat studenou vodou. Je-li popálenina na rukou, je dobré odstranit veškeré prsteny, řemínky a pevně těsnící oděvy, aby nevznikl otok. Neaplikovat  žádné „osvědčené“ prostředky jako sádlo a máslo – nemají totiž žádný léčebný význam.

 

Lékařskou pomoc naopak vyhledat v případech, kdy je popálenina větší než 5 cm, zasahuje do hlubších vrstev kůže, popálení postihlo krční partie či hrdlo, objevuje se hnis a zvětšuje se otok a zrudnutí nebo se jedná se o popálení elektrickým proudem či chemikáliemi.

    

Speciální hydrogelová náplast Cosmos na popáleniny ránu příjemně chladí, tlumí bolest a současně urychluje hojení popáleniny. Součástí náplasti je gelový polštářek, který vydává vlhkost a zároveň přijímá sekret z rány, což napomáhá rychlé obnově pokožky. Tuto praktickou náplast také není třeba kombinovat s dalšími gely či mastmi na hojení – stačí ji jen nalepit na ránu.

 

Na rozdíl od běžných náplastí minimalizuje Cosmos na popáleniny vznik puchýřů, nepropouští vodu ani bakterie a vydrží na místě aplikace až 7 dnů. Náplast je transparentní, umožňuje průběžnou kontrolu hojení popáleniny. Náplasti na popáleniny jsou běžně k dostání v lékárnách.

 

Na rozdíl od drobných získaných popálenin je opar jedním z mála virových onemocnění, které většinou každý nese po celý život. Lze jen zmírnit jeho průběh a důsledky. První fází oparu je svědění, napnutí pokožky a její natékání. Následuje vznik puchýřků naplněných tekutinou. Ty po několika dnech popraskají a na povrchu zanechávají mokvající ránu. Tato fáze oparu patří nejen k nejbolestivějším, ale i nejnepříjemnějším pokud jde o riziko dalšího přenosu. Následné hojení provází vytvoření tvrdého strupu, který má tendenci praskat a krvácet.

 

 V posledních letech se na trhu objevily účinné přípravky, které obsahují virostatika. Jejich nevýhodou je, že se lehce setřou pouhým pohybem rtů, pitím či jídlem a jsou viditelné. Určité řešení nabízí speciální hydrokoloidní náplast Cosmos na opary, kterou lze na opar jednoduše aplikovat a zmírnit tak bolestivý průběh virového onemocnění. Výhodou náplasti je její použití ve dne i v noci a  tím urychlení léčby.

Prodyšný materiál, ze kterého je náplast  vyrobena, zajistí vzdušnost postiženého místa a současně brání dalšímu šíření viru. Náplast absorbuje tekutinu vytékající z puchýřků a vytváří gel, který přispívá k rychlejšímu hojení rány. Současně chrání opar před nečistotami a bakteriemi.

 

Uživatelé náplastí zvláště ocení výhodné balení, které obsahuje 16 náplastí uložených v praktické plastové krabičce. Součástí balení je také zrcátko pro lepší aplikaci a pinzeta, která slouží jak k přesnému přiložení tak především k hygienickému odstraňování náplasti.

 

www.hartmann.cz

www.mediatrust.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně