Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
03.srpen 2010
Důchodce žijící v jiné zemi EU může nyní čerpat plnou zdravotní péči na účet své zdravotní pojišťovny v zemi původu i v zemi, kde bydlí? Jaké bych k tomu musel mít doklady? Jsem z ČR (odtud beru důchod), ale žiji na Slovensku.

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Systém sociálního zabezpečení včetně oblasti zdravotního pojištění a nároků na zdravotní péči  v zemích EU zaznamenal od 1. května 2010 několik důležitých změn. Konkrétně důchodci (a jejich nezaopatření rodinní příslušníci) pojištění v České republice a bydlící na území jiného státu EU mají podle nových evropských nařízení č. 883/2004 a č. 987/2009 nárok na plný rozsah zdravotní péče nejen ve státě svého faktického bydliště, ale i v ČR. Mají tak možnost se rozhodnout, zda se chtějí léčit ve státě bydliště, nebo v ČR, což doposud neměli – v ČR měli doposud nárok pouze na nezbytnou zdravotní péči, stejně jako např. turisté ze země EU.

 

Pokud berete důchod z ČR, zůstal jste podle evropských nařízení českým pojištěncem. Podmínkou je, že nepobíráte důchod také v zemi bydliště nebo že tam nejste výdělečně činný. V Česku za vás nadále stát platí pojistné a zůstává vám český Evropský průkaz zdravotního pojištění.

 

O tom, jakým způsobem a s jakým dokladem uplatníte svůj nárok u lékaře v zemi bydliště, vás musí informovat instituce, která zde hradí náklady na zdravotní péči, tedy zdravotní pojišťovna, která vás zde registrovala.

 

 Správný postup je předem požádat svoji českou zdravotní pojišťovnu o vystavení formuláře E121 nebo S1 a uvést, odkdy hodláte začít bydlet na území jiného členského státu. Potvrzený formulář E121 nebo S1 předložíte na území státu svého nového bydliště příslušné instituci a ta vás zaregistruje jako důchodce z jiného členského státu EU. Může od vás vyžadovat doklady o bydlišti apod.

 

Na základě registrace vám bude poskytována veškerá zdravotní péče za stejných podmínek jako místním důchodcům. Náklady na zdravotní péči v zemi bydliště bude zdravotní pojišťovně, která vás registrovala, hradit česká zdravotní pojišťovna, u níž jste pojištěn.

 

Pokud pojedete na návštěvu České republiky, budete zde mít na účet své české zdravotní pojišťovny nárok na plný rozsah zdravotní péče. Pokud pojedete na krátkodobou návštěvu do jakékoliv jiné země EU, EHP nebo Švýcarska (mimo ČR a státu bydliště), máte v případě potřeby nárok na poskytnutí a úhradu nezbytné zdravotní péče dle místních předpisů. Pro tyto účely předložíte lékaři svůj český Evropský průkaz zdravotního pojištění.

 

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně