Medicína

Kojení – klíč k záchraně dětských životů


Kategorie: Aktuality 
02.srpen 2010
Dle zpráv Světové zdravotnické organizace (WHO) z 30. 7. pobíhá ve dnech 1. až 7. srpna 2010 Světový týden kojení ve 170 zemích světa. V tomto týdnu bude znovu připomenut a zdůrazněn nesmírný význam kojení pro dítě. Mateřské mléko je ideální potravou pro každého novorozence a kojence nejméně do 6 měsíců jeho života, zajišťuje dostatečný přívod živin pro další vývoj dítěte a je ideální ochranou před mnohými chorobami.

Mnoho matek však  přestává kojit své dítě záhy po porodu z nejrůznějších důvodů, ačkoliv  je zcela

evidentní, že kojení – nejideálnější potrava pro dítě  - zachraňuje život až 1,5 milionům dětí ročně.

 

V týdnu věnovanému kojení zdravotničtí  pracovníci připomenou matkám  „10 kroků úspěšného kojení“, postupy, které by měly matky informovat o významu tohoto fyziologického aktu a pomoci jim k zdravému vývoji dítěte.

 

Deset kroků k úspěšnému kojení se stává doporučením pro nemocnice a porodnice ve více než 150 zemí světa (tzv. baby-friendly hospitals). „Check-list“ přesně popisuje a seznamuje zdravotnické pracovníky s politikou kojení, jeho nezastupitelném významu  pro zdraví a život dítěte, zahrnuje informace pro těhotné matky, vysvětluje jim význam a výhody mateřského mléka pro dítě ještě před porodem, dává návod  a pomoc při počátcích kojení po porodu dítěte s uvedením a ukázkami konkrétních postupů a dovedností při nácviku správného kojení.

 

Obsahuje rovněž další doporučení (např. žádné další tekutiny – ponechávat jen mateřské mléko), kojit dítě vždy, když je hladové – bez dodržování přesných intervalů!, neučit dítě na „dudlík“, pomáhat matkám radou i nácvikem i po propuštění ze zdravotnického zařízení.

 

Podvýživa je příčinou úmrtí dětí ve třetině z 8,8 milionů všech úmrtí dětí v rozvojových zemích, z čehož je nejvíce úmrtí dětí do pěti let věku. Nedostatečná výživa je stěžejním rizikovým faktorem.

Podpora kojení má proto své velké oprávnění, umožňuje správnou výživu novorozeným a malým dětem a dává velkou naději na zdravý vývoj dítěte.

www.who.cz

 

Autor: zpracováno redakčně