Medicína

Upozornění MZ ČR na nebezpečný výrobek


Kategorie: Aktuality 
28.červenec 2010
Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 80 odst. 1 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný výrobek froté bryndák pro dítě s plastovým kousátkem a motivem motýla.

Froté bryndák s plastovým kousátkem a motivem motýla

Dovozce/Země původu:  Miroslav Wójcik, Konzumní 381/12, 736 01  Havířov – Šumbark,

IČ: 45207976/            neuvedena

 

Popis: Bílý froté bryndák ze 100% bavlny s motivem motýla různých barev (bílá, růžová, fialová, zelená, modrá, žlutá) a plastovým kousátkem.  Na etiketě je uvedeno složení výrobku, grafické značky pro údržbu výrobku, nápis  WÓJCIK® a adresa osoby odpovědné za uvedení výrobku na trh (Fa WOJCIK – HAVIROV –CZ, Tel./fax: +420 596 883 434,www.wojcik.cz ).

 

Bylo zjištěno, že u výše uvedeného vzorku nejsou prokazatelně dodrženy požadavky § 26 odst. 1 písm. a) a  b) zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů a § 6 odst. 2 ve spojení s bodem II. příl. 6 vyhlášky č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do tří let, ve znění pozdějších předpisů, z důvodu překročení limitu obsahu esterů kyseliny ftalové v plastovém kousátku  (0,1 % hm.) – kvantitativně byl stanoven dibutylftalát v množství 11,7 % hm.

 

Riziko obsahu ftalátů pro děti spočívá v tom, že při použití výrobku (při kterém dochází k jeho olizování, kousání a vkládání do úst) mohou estery kyseliny ftalové přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány.

 

Upozornění: Distributoři (prodejci) tohoto výrobku jsou podle § 5 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů, povinni výrobek okamžitě stáhnout z trhu.

 

Ministerstvo zdravotnictví zároveň upozorňuje spotřebitele, že distributor je podle § 5 odst. 7 zákona o obecné bezpečnosti výrobků povinen umožnit osobě, která vlastní nebo drží nebezpečný výrobek, aby jej mohla vrátit zpět uvedenému dovozci nebo distributorovi (prodejci) na jejich náklady. Toto stanovení je uveřejněno také na úředních deskách všech krajských hygienických stanic včetně Hygienické stanice hlavního města Prahy a na jejich územních pracovištích.

MUDr. Michael Vít, Ph.D.

Dle TZ MZ ČR

http://www.mzcr.cz/dokumenty/stanoveni-nebezpecneho-vyrobku-frote-bryndak-s-plastovym-kousatkem-a-motivem-motyla_4112_1.html

 

www.mzcr.cz

Autor: zpracováno redakčně