Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
28.červenec 2010
Existuje z pohledu VZP u plateb zdravotního pojištění nějaký rozdíl mezi brigádou a prací na dobu určitou? Pokud ano, jaký?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Zákon o veřejném zdravotním pojištění ani zákoník práce pojem brigáda nezná – tzv. brigáda je většinou vykonávána na základě dohody o provedení práce nebo na základě dohody o pracovní činnosti, které jsou vedle pracovního poměru základními pracovněprávními vztahy. Pro účely zdravotního pojištění je za zaměstnance považován pojištěnec, kterému plynou nebo by měly plynout ze závislé činnosti nebo funkčních požitků příjmy zdaňované podle § 6 zákona o daních z příjmů. Zda je tato činnost vykonávána na dobu určitou nebo neurčitou, nemá žádný význam.

 

Výjimky, kdy pojištěnec za zaměstnance není považován, stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění v § 5. Zaměstnancem není např. osoba činná právě na základě dohody o provedení práce. Za podmínky, že nedosáhne v kalendářním měsíci tzv. započitatelného příjmu (t. č. 2 000 Kč), pak není zaměstnancem ani osoba činná na základě dohody o pracovní činnosti.

 

V těchto případech se nejedná o zaměstnání, taková činnost nepodléhá odvodu pojistného na zdravotní pojištění a pojištěnci z výkonu takové činnosti neplynou vůči zdravotní pojišťovně žádné povinnosti.

 

Nezapomínejte však, že za každého pojištěnce musí být odváděno pojistné na zdravotní pojištění. Pokud tedy nebudete zaměstnancem ani osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ) a nehradí za vás pojistné stát, musíte se přihlásit jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a hradit si sám pojistné na zdravotní pojištění.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně