Medicína

Nové elektrofyziologické pracoviště pro léčbu arytmií v Brně


Kategorie: Aktuality 
27.červenec 2010
Na I. interní kardioangiologické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) bylo otevřeno nové moderně vybavené elektrofyziologické pracoviště. Je určeno pro vyšetřování a léčení pacientů s poruchami srdečního rytmu (arytmie) metodou katétrové radiofrekvenční ablace. (Tento způsob léčby je v USA využíván již od roku 1997). Dodnes tak bylo ošetřeno 2 303 pacientů. Celková výše nákladů na stavbu a vybavení pracoviště činila téměř 30 mil. korun, z čehož vlastní zdroje nemocnice představovaly výši 15 mil. korun.

 

Otevření nového sálu znamená především zkrácení čekacích lhůt pro pacienty na vyšetření a následné léčení poruch. Ředitel FNUSA Ing. Petr Koška, MBA, připomněl, že kardiovaskulární onemocnění stojí na prvním místě v žebříčku civilizačních onemocnění a na prvním místě mezi příčinami úmrtí. Proto vítá, že  Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, v čele s I. interní kardioangiologickou klinikou (I.IKAK) a řadou dalších spolupracujících pracovišť zajišťujících dostupnost komplexní péče o pacienty ve FNUSA v dané problematice má statut Komplexního kardiovaskulárního centra uděleného MZ ČR v roce 2009. Finance, které centrum obdrží budou využity na další zkvalitnění prostředí a modernizaci pracovišť..

 

Arytmie jsou jedním z častých příznaků srdečních onemocnění, mohou však postihovat i pacienty s normálním srdcem.  Řada z nich je závažná a může vést k ohrožení zdraví či života. Většinu arytmií dokáže metoda katétrové radiofrekvenční ablace za krátkodobého pobytu pacienta v nemocnici odstranit. Metoda je bezpečná, s malým množstvím komplikací a vysokou úspěšností, což z radiofrekvrenční ablace dělá metodu první volby u většiny arytmií. Její velikou výhodou je charakter léčby. Tzn., že arytmie se ablací dají odstranit v jednom ošetření jednou provždy. Tím odpadá nutnost dlouhodobé, často celoživotní a nákladné medikamentózní léčby.

 

 

Historie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se datuje od roku 1786.

Poskytuje základní i vysoce specializovanou diagnostickou, léčebnou a ošetřovatelskou péči. Je zajištěn výdej léčiv v Nemocniční lékárně. Disponuje 31 odbornými pracovišti, 961 lůžky, zaměstnává více než 2 500 zaměstnanců. V roce 2009 zde bylo hospitalizováno 28 639 pacientů, ambulantních ošetření a vyšetření bylo provedeno 1 442 095.

 

Pracoviště jsou výukovými základnami Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, provádí se zde praegraduální i postgraduální výuka lékařských i nelékařských zdravotnických oborů, plní vědeckovýzkumné úkoly, provádí klinická hodnocení léčiv a zdravotnických prostředků. Spolupracuje  s ostatními fakultními nemocnicemi, zdravotnickými zařízeními, výzkumnými ústavy, Akademií věd České republiky a odbornými institucemi v České republice i v zahraničí.

Na pracovišti je připraven unikátní vědecko-výzkumný program se špičkovými odborníky FNUSA a prestižní americkou Mayo Clinic známý pod zkratkou FNUSA – ICRC (Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně– International Clinical Research Center). Výstavba ICRC byla v červnu 2010 zahájena.

 Dle TZ FNUSA

 

www.FNUSA.cz

www.amic.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně