Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
24.červenec 2010
Četl jsem, že VZP přispívá svým pojištěncům na genetické vyšetření v pražské klinice GHC Genetics. Zajímalo by mě, kolik stojí a zda se ho mohu zúčastnit, i když nejsem z Prahy. Jaké jsou podmínky a jak je vyšetření časově náročné?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Podmínkou pro to, abyste mohl absolvovat genetické vyšetření na klinice GHC Genetics za zvýhodněnou cenu, je, že ho budete absolvovat v rámci probíhajícího pilotního projektu „Cesta ke zdraví mužů“, na němž se VZP podílí. Musíte být pojištěncem VZP a být starší 18 let.

 

 Genetické vyšetření v rámci této studie je zaměřeno na civilizační onemocnění. Dozvíte se, zda vám hrozí zvýšené riziko kardiovaskulárních a metabolických onemocnění (např. ateroskleróza, hypertenze, infarkt, mrtvice, obezita, diabetes, osteoporóza) nebo nádorového onemocnění prostaty.

 

Ve studii jsou hodnoceny i schopnosti organismu vypořádat se s vlivy zevního prostředí, jako jsou alkohol, kouření, pití kávy, a také další rizikové faktory životního stylu zjištěné na základě podrobného anamnestického dotazníku. Pro každého účastníka bude následně doporučena cílená prevence – vhodná úprava životního stylu, léčebná opatření apod.

 

Provedení analýzy je jednoduché. Klient si může vybrat, zda si vyplní dotazník a provede stěr z ústní sliznice k získání vzorku jeho DNA sám doma a pak vše zašle poštou, nebo se rovnou objedná na vstupní konzultaci na kliniku GHC Genetics, kde mu bude proveden odběr krve a dotazník vyplní s lékařem. Po ukončení genetické analýzy bude klient objednán na závěrečnou konzultaci s klinickým genetikem, při níž mu budou předány a vysvětleny výsledky jeho vyšetření.

 

Na vyšetření v rámci studie přispívá jak VZP, tak i GHC Genetics částkou 2 500 Kč. Příspěvek není hrazen k rukám pojištěnce, ale v rámci vyúčtování projektu. Pojištěnec si tedy nemusí poskytnutí příspěvku nijak administrativně vyřizovat. Prostě jen zaplatí za genetické vyšetření již sníženou částku 1 920 Kč (běžná cena tohoto vyšetření je 6 920 Kč).

 

Vyšetřeno bude maximálně 800 mužů starších 18 let, v současné době je již polovina kapacity vyčerpaná. Registrace je možná na stránkách www.ghcgenetics.cz, nebo přímo v sídle GHC Genetics, Krakovská 8, Praha 1.

 

www.vzp.cz  rubrika Výhody a příspěvky.

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně