Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
22.červenec 2010
Hradí VZP léčbu metodou Mojžíšové? Prý se tak léčí nejen neplodnost žen, ale i bolesti v zádech a další diagnózy. Je ta léčba stejná? Kam se mohu obrátit?

Odpovídá Mgr.Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Takzvaná metoda Mojžíšové nepředstavuje jeden zdravotní výkon; je to léčebná tělesná výchova zaměřená na normalizaci svalových dysbalancí (nerovnováhy) v oblasti pánve a břicha. Ty mají za následek nevhodné postavení pánve a pánevních orgánů a mohou být příčinou bolestí zad i jednou z příčin neplodnosti.

 

Tato metoda léčebné tělesné výchovy je běžně dostupná na všech rehabilitačních pracovištích, i když to jako „metodu Mojžíšové“ neoznačují. Ordinuje ji lékař, buď oboru FBLR – fyziatrie, balneologie a rehabilitace, nebo gynekolog. Metoda je pojišťovnou hrazena na základě smlouvy uzavřené s příslušnými zdravotnickými zařízeními na komplexní rehabilitační služby.

 

Při léčbě neplodných žen je metoda Mojžíšové hrazena z veřejného zdravotního pojištění, je-li předepsána lékařem, většinou gynekologem, který se věnuje problémům léčby sterility. Tento lékař obvykle spolupracuje s konkrétním rehabilitačním pracovištěm, takže může pacientku správně nasměrovat.

 

Metodu Mojžíšové nelze považovat za základ léčení neplodnosti, může ale být součástí komplexního přístupu k pacientce. Rehabilitační cvičení je zaměřeno na svalové dysbalance v oblasti pánve a břicha (tj. i pochvy, dělohy, vejcovodů a vaječníků) a je eventuálně doplněno psychoterapií. Součástí léčby neplodnosti metodou Mojžíšové bývá (ne vždy je) i otevřený rozhovor terapeutky s pacientkou nebo malou skupinou pacientek o sexuálních problémech – je to psychoterapeutická nadstavba léčebné tělesné výchovy. Funkce psychoterapeuta se na rehabilitačních pracovištích často ujímá gynekolog nebo přímo klinický psycholog. I tato péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně