Medicína

Riziko rozhodnutí učiněného v šoku


Kategorie: Onkologie 
26.červenec 2010
MUDr. Henrieta Tondlová pracuje dlouhá léta jako psychiatr a psychoterapeut s onkologickými pacienty. Pacientům pomáhá vyrovnávat se s nemocí, s obtížemi léčby. V předkládaném sdělení upozorňuje na dosud podceňovaný problém rozhodnutí učiněného v psychickém šoku, který souvisel se sdělením závažné diagnózy. Na jeho dopady rozhodnutí pro budoucí život, sociální postavení a majetkové poměry. Poučný příběh je prezentován se svolením samotné pacientky.

Když se člověk dozví od zdravotnického personálu, že má rakovinu, je vždy tou touto zprávou hluboce zasažen. V literatuře  (Elizabeth Kűbler-Rossová) se  hovoří o psychickém šoku. A je lhostejné, zda se naplnily pacientovy obavy nebo zda před vyšetřením podezření na karcinom neměl.  Vždy je v šoku, nesmírně zranitelný. I velmi inteligentní člověk se může stát překvapivě obětí podvodu nebo se dát obelstít.

 

Tato situace se stala 51leté paní V., která byla k autorce sdělení doporučena k akutní psychiatrické intervenci krátce před operací. Tehdy měla pokročilý karcinom prsu ve III. stadiu a trpěla anxiozně depresivním stavem.

Lékařku zajímalo, jak mohla relativně mladá a inteligentní žena  své onemocnění tak zanedbat.

Ta jí však sdělila, že o své diagnóze věděla již téměř půl roku – od doby, kdy jí lékař doporučil operaci.

V té době vlastnila domek se zahrádkou, který sdílela se svým přítelem – léčitelem, se kterým také podnikala.

 

Poté, když příteli sdělila diagnózu, využil „přítel“ jejího  psychického rozpoložení, navrhl jí, že ji bude léčit, převezme starost o podnikání – i o majetek. Přesvědčil pacientku, aby dala na něj celou nemovitost převést. Operaci ji rozmluvil (proto ji také odmítla) a v této situaci psychického šoku také mj. podepsala souhlas s převodem  majetku. Krátce nato si však přítel přivedl novou partnerku a donutil paní V., aby se z „jeho domu“ vystěhovala.

 

Mezitím nemoc pokročila, což bylo v době prvního kontaktu lékařky s pacientkou. Pacientka byla operována, opakovaně léčena chemoterapií, kterou těžce snášela pro negativní vedlejší účinky.

Lékařka ji nasadila antidepresiva , individuálně psychoterapii. Paní V. výborně spolupracovala, její psychický stav se stabilizoval, deprese se neprohlubovala ani při náročné chemoterapii. Po ní depresivní symptomy zcela ustoupily.

 

Pacientka je v Čechách sama, sestra a otec žijí v Německu, její syn ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že se díky podvodnému jednání jejího bývalého partnera dostala do obtížné sociální situace, doporučila ji MUDr. Tondlová, aby se bránila . Pacientka iniciovala soudní řešení majetkových otázek, lékařka doporučila vyjádření soudního znalce z oboru psychiatrie. Ten skutečně potvrdil, že v době sepsání „kupní smlouvy“ měla pacientka depresivní poruchu, takže soud rozhodl ve prospěch paní V., a uznal, že její rozhodnutí provedené v šoku bylo neplatné.

Lékařka ještě upozornila pacientku, že její postup obrany je správný, že se nejedná o pomstu, ale o opatření, které může být i vzorem pro další nešťastníky. Právě pro ty,  kteří by se mohli v obtížném psychickém šoku  dostat do stejné situace.

 

Současná situace je následující. Paní V. žije v Německu, blízko otci i synovi, pracuje jako ošetřovatelka na zkrácený úvazek, má přítele.  Po psychické stránce je dlouhodobě kompenzovaná, dochází na pravidelné onkologické kontroly. S autorkou sdělení  je stále v pravidelném telefonickém kontaktu.

 

MUDr. Henrieta Tondlová, OLU onkologie a pneumologie, Nová Ves Pod Pleší a konziliární psychiatr, Amelie, o.s., dodává: „Potěšilo mne, že kauza rozhodnutí v šoku zaujala i právníky.

Po konzultacích s doc. JUDr. Hýbnerovou z Právnické fakulty UK v Praze by měla být tato problematika zařazena i do výuky budoucích právníků, aby byli připraveni na možnost řešení podobných případů bez zbytečného stresování klientů. Odborníkům – psychiatrům, psychologům a lékařům doporučuje, aby již při sdělení závažné diagnózy upozornili pacienta, že boj s nemocí je vždy náročný psychicky i fyzicky a že po celou dobu léčby existuje riziko unáhleného rozhodnutí, které je může po uzdravení či při dlouhodobé remise vystavit dalšímu stresu a způsobit nemalé problémy“.

 

Autor: zpracováno redakčně