Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
01.červenec 2010
Zemřel mi bratr, který byl živnostník. V jeho podnikání se vůbec neorientuji. Jiné příbuzné nemá. Musím po jeho smrti vyřizovat něco ve vztahu ke zdravotní pojišťovně?

 

Odpovídá Mgr Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR.

Úmrtím pojištěnce končí pojistný vztah mezi pojištěncem a zdravotní pojišťovnou. Za předpokladu, že zemřelý pojištěnec má právního nástupce – dědice, mají obě strany nárok na vypořádání vzájemných závazků a pohledávek. Pohledávkami pojišťovny jsou zejména neuhrazené odvody pojistného a penále za prodlení s těmito odvody. Závazkem pojišťovny je například vrátit případný přeplatek na pojistném nebo vrátit přeplatek ze zaplacených regulačních poplatků vybraných za poskytování hrazené zdravotní péče.

 

Dědické řízení je zahajováno pověřeným notářem z úřední povinnosti. Pojišťovna přihlašuje své pohledávky a závazky do dědického řízení. Jestliže je zjištěno, že zůstavitel nezanechal majetek, nebo zanechal majetek nepatrné hodnoty (úsudek o hodnotě majetku si učiní notář), je tento majetek vydán vypraviteli pohřbu a dědické řízení se zastaví. V takovém případě nevzniká právní nástupnictví a odpovědnost za dluhy zůstavitele Pojišťovna neuplatňuje.

 

V případech, kdy je výsledkem dědického řízení ustanovení, kdo je dědicem (je-li dědiců více, v jakém podílu nabývají zůstavitelův majetek, včetně jeho závazků), dochází k právnímu nástupnictví. Pojišťovna je oprávněna vymáhat úhradu dlužného pojistného na dědici zůstavitele, podle výsledku dědického řízení. Dědic, který dluh na pojistném uhradil, může požádat o prominutí penále; Pojišťovna takové žádosti vyhoví.

 

Úmrtí podnikatele znamená ukončení podnikatelské činnosti. Právní nástupce nebo osoba vyzvaná správcem daně je povinna podat daňové přiznání a uhradit daňovou povinnost na příslušném finančním úřadě do šesti měsíců od úmrtí plátce daně. Ve stejné lhůtě je třeba podat i Přehled o příjmech a výdajích osoby samostatně výdělečně činné na formuláři zdravotní pojišťovny za poslední kalendářní rok, ve kterém došlo k úmrtí. Pro případ, že se skutečně nepodaří dohledat žádné podklady, ze kterých by mohlo být vyhotoveno daňové přiznání a přehled o příjmech pro účely zdravotního pojištění a lze usuzovat, že zůstavitel v posledním kalendářním roce již nepodnikal, lze podat čestné prohlášení o této skutečnosti.

 

S konkrétním řešením této problematiky vám pomůže příslušné územní pracoviště dle místa bydliště zůstavitele.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně