Abstinence

Fórum zodpovědných výrobců lihovin (PSR)


Kategorie: Abstinence 
25.červen 2010
Slunce, moře a sangrie – zní to jako perfektní scénář pro prázdniny. Vstupujeme do vrcholné turistické sezóny a proto Forum zodpovědných výrobců lihovin (Forum PSR) připomíná, že takovýto koktail dokáže zruinovat nejenom dovolenou, ale i celý život.

V následujících dvou měsících se vydají tisíce lidí na dovolenou za sluncem. Léto je však také dobou open-air festivalů, kde se každoročně schází tisíce mladých lidí. Uvolněná atmosféra při dovolené vede k vyšší konzumaci alkoholu a to i při vyšších letních teplotách. Z toho důvodu se Fórum PSR o letošních letních prázdninách zapojuje do kampaně Ministerstva dopravy Domluvme se!, kde budou mít mladí návštěvníci letních festivalů možnost otestovat si přímo hladinu alkoholu a tudíž se zodpovědně rozhodnout, zda řídit či neřídit.

 

Několik tipů, které mohou pomoci předejít případným problémům

Alkohol dehydratuje a za horka zvláště. Mělo by se proto popíjet s přestávkami a navíc denně vypít nejméně litr vody! Po pár drincích v noci jít po silnici je velice nebezpečné.

Alkohol a sport se absolutně vylučují. Plavání s alkoholem v krvi je vysoce rizikovou záležitostí a hraničí se zahráváním si s vlastním životem! Také při chalupářském kutilství je nutné vědět, že alkohol a motorová pila k sobě v žádném případě nepatří.

 

Alkohol přináší únavu. I přes to, že je v zahraničí dovolené určité množství alkoholu v krvi řidiče (nejčastěji 0,5 promile), v ČR je limit platný 0,00 promile.

V některých státech je konzumace alkoholu buď vůbec zakázaná (muslimské státy), nebo je zakázaná jeho konzumace na veřejnosti (například ve většině států USA).

 

Pokud se čeká na odlet, je nutno kontrolovat množství požitého alkoholu. Při známkách opilosti  může cestujícího letecký přepravce vyloučit z přepravy.

 

Informace zpracovalo sdružení FÓRUM PSR (zodpovědní výrobci alkoholu), jehož cílem je minimalizovat dopady zneužívaní alkoholu.

Jedna z oblasti, kde alkohol může mít fatální důsledky, je silniční provoz. Ve snaze zamezit nehodám zaviněným pod vlivem alkoholu podporuje FÓRUM PSR kampaň Ministerstva dopravy ČR - BESIP DOMLUVME SE. Zároveň sdružení sbírá informace, které umožní identifikovat nejproblémovější skupiny řidičů, aby bylo možné v rámci prevence cíleně se na tyto skupiny zaměřit.

 

Tato tisková zpráva je součástí projektu mapujícího dopad alkoholu na silniční provoz. Smyslem projektu je v souladu se závazkem sdružení FÓRUM PSR v rámci Evropské charty bezpečnosti silničního provozu snížit počet obětí alkoholu za volantem  se zaměřením na nejproblémovější skupiny řidičů.          

www.pijsrozumem.cz

www.paueducation.com/charter

 

Autor: zpracováno redakčně