Medicína

Očkování proti žloutence A pro děti se slevou


Kategorie: Očkování dětí 
23.červen 2010
Riziko nákazy hepatitidou A se může v době letních dovolených a prázdnin snadno podcenit či přehlédnout. Téměř třetinu případů hepatitidy A si Češi dovezou z cest do zahraničí, a to nejen z exotických oblastí. Virus hepatitidy A cirkuluje v populaci již řadu let, jeho výskyt a chování se však v souvislosti s hygienickými standardy mění. V rámci základní prevence by lidé měli dbát na dodržování hygieny a zvážit možnost ochrany očkováním. Nyní mohou rodiče na očkování dětí od 1 do 15 let získat do konce června slevu 20 %.

 

Nepříjemnou infekci si lidé mohou přivézt z dovolené. Ohroženi nákazou jsou téměř všude.. Myslet na rizika nákazy hepatitidou A by lidé měli vždy, když si nemohou být jisti kvalitou vody a potravin nebo nemohou dodržet hygienické standardy – převážně na cestách. Podle statistik si Češi ze zahraničí přivezou 30 % všech zaznamenaných případů hepatitidy A, nejčastěji z Egypta, Slovenska, Chorvatska, Řecka, Tuniska nebo Španělska.

 

K nákaze hepatitidou A dochází poměrně snadno. Virus se do těla dostává ústy, nejčastěji kontaminovaným jídlem, vodou či pouhým dotykem úst a kontaminovaného předmětu. Zatímco prevence nemoci v podobě očkování je v případě hepatitidy B zahrnuta do plošného očkovacího kalendáře, očkování proti hepatitidě A patří v České republice do kategorie nadstandardní a zájemci si jej hradí.

 

 Očkování se podává ve dvou dávkách, přičemž ochrana nastupuje již 14 dní od podání první dávky. Druhá dávka se očkuje s odstupem 6 – 12 měsíců. Do konce června mohou rodiče pro své děti od 1 roku do 15 let věku získat výhodně očkovaní proti hepatitidě A a za jednu dávku očkování zaplatit přibližně 730 Kč, tedy o 200 Kč méně než obvyklých 930 Kč.

 

Výskyt a šíření hepatitidy A v populaci přímo ovlivňují hygienické a sanitární standardy. Jejich zlepšení vede ke snížení cirkulace viru hepatitidy A v dětské populaci, která je vůči tomuto viru obvykle nejvnímavější. Vnímavost vůči viru se přesunuje do vyššího věku na adolescenty a dospělé. Například během epidemie hepatitidy A v roce 2008/2009 byla v ČR nejpostiženější populace ve věku 25 – 35 let. Předpokládá se, že postupem času nebudou dospívající již přirozeně promořeni virem hepatitidy A, což bude mít za následek nárůst závažnosti klinického průběhu u dospělých.

 

V České republice zaznamenali odborníci v posledních letech vysoký nárůst výskytu hepatitidy A. Výskyt nemoci se stále nevrátil na hodnoty zaznamenávané před rokem 2008/2009, kdy došlo v ČR k epidemii nemoci. Do konce dubna letošního roku tak u nás onemocnělo 237 lidí, což je více než za celý rok 2006 či 2007. V současné době se vyskytují převážně lokální epidemie hepatitidy typu A u rizikových skupin obyvatel. Obdobně u nás začala i epidemie v roce 2008/2009, při níž hepatitidou A onemocnělo 1648 lidí (nejvyšší výskyt v období 2001 až 2010).

 

Vakcína Havrix 720 Junior monodose, pro prevenci hepatitidy A u dětí ve věku 1 až 15 let, je vázána na lékařský předpis a není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Vakcína Twinrix Adult, kombinovaná vakcína pro prevenci hepatitidy A a B u adolescentů od 15 let a dospělých, je vázána na lékařský předpis a není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Většina zdravotních pojišťoven na nadstandardní očkování přispívá. Částky jsou různé, je třeba se informovat u své zdravotní pojišťovny. Před aplikací je nutno přečíst příbalovou informaci.

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně