Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
22.červen 2010
Pobývala jsem několik měsíců ve Velké Británii a také jsem tam pracovala, v ČR jsem pojistné neplatila, zdravotní pojišťovně jsem oznámila výdělečnou činnost v EU. Nyní po návratu pojišťovna požaduje doložení toho, že jsem tam byla celou dobu zdravotně pojištěna. Čím vším mohu toto pojištění doložit?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Pokud český pracovník ukončí výdělečnou činnost v jiném státě EU a vrátí se do ČR, podléhá opět předpisům o zdravotním pojištění země bydliště, tedy ČR. Je nezbytné, aby tuto skutečnost neodkladně nahlásil své české zdravotní pojišťovně. Doložení účasti v systému zdravotního nebo sociálního pojištění jiného státu EU sice není podmínkou pro návrat do českého systému, je ale důležité pro to, že za dané období nemůže být vyžadováno doplacení pojistného do českého systému zdravotního pojištění.

 

Jako doklad o výkonu výdělečné činnosti slouží hlavně potvrzení pojišťovny (instituce), u níž jste byla z titulu výkonu práce pojištěna (buď příslušné formuláře, nebo i neformální potvrzení). Účast v cizím systému může potvrdit také doklad vystavený cizím úřadem práce (potvrzení dob pojištění pro účely dávek v nezaměstnanosti). Nemáte-li uvedené doklady, pak postačí předložení dokladu o odvádění daní (pokud jde o stát, kde jsou sociální dávky hrazeny z daní – např. Velká Británie – doklady P45 a P60), popřípadě výplatních pásek, ze kterých by vyplývalo odvádění příspěvků do místního systému sociálního zabezpečení.

 

Z dokladů vždy musí vyplývat skutečná délka trvání výdělečné činnosti a tím i podléhání tamním předpisům o sociálním zabezpečení.

 

Pokud nejste schopna doložit účast v systému jiného státu, pokusí se o ověření sama zdravotní pojišťovna, která zašle žádost o informaci na vaši bývalou zdravotní pojišťovnu, nebo na pověřenou instituci, řešící otázky příslušnosti k právním předpisům v daném státě. U pracovních vztahů, jejichž povaha je z hlediska účasti pracovníka v systému sociálního zabezpečení sporná (např. au-pair, vypomáhající v domácnosti za kapesné), je nutné zjistit, zda šlo o druh činnosti, která v daném státě zakládala účast v systému sociálního (zdravotního) pojištění. Pro toto ověření zdravotní pojišťovna může zkontaktovat i vašeho zaměstnavatele, požádat cizí instituci o potvrzení, že zaměstnavatelem uvedený druh výkonu činnosti zakládá účast v některém z tamních systémů sociálního zabezpečení, apod.

 

Kdyby se nepodařilo uspokojivě doložit legální výkon výdělečné činnosti zakládající účast v systému sociálního zabezpečení jiného státu EU, bylo by po vás za dané období vyžadováno doplacení pojistného do českého systému zdravotního pojištění.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně