Medicína

Večer žlutých kvítků v pražské Betlémské kapli


Kategorie: Aktuality 
21.červen 2010
Slavnostním koncertem v polovině června 2010 v Betlémské kapli oslavila Liga proti rakovině Praha 20. výročí své záslužné činnosti. Ve vzpomínkové vstupní části – mj. ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a další – vyzdvihli úsilí Ligy v prevenci a osvětě, v péči o pacienty s nádorovým onemocněním po léčbě a v rekonvalescenci, při podpoře vědeckého výzkumu či přístrojového vybavení onkologických pracovišť.

LPR Praha tyto své základní činnosti financuje především z výnosů květinových sbírek, jejichž 14. ročník proběhl letos 12. května. Na jubilejním Večeru žlutých kvítků byl prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc., zakladatel Ligy a po 20 roků její předseda, vyznamenán Stříbrnou pamětní medailí Senátu Parlamentu ČR. Medaili přišel osobně předat místopředseda Senátu MVDr. Jiří Liška. V bohatém uměleckém programu večera vystoupilo mj. České noneto, klavírní virtuóz prof. Ivan Klánský, Pražský komorní balet Pavla Šmoka, Gospel Time Zuzany Stirské a další umělci. Emocionálním vrcholem večera se stalo vystoupení Nadi Urbánkové.

 

Navzdory všudypřítomným informacím o finanční a hospodářské krizi Liga proti rakovině Praha optimisticky konstatuje, že v letošním ročníku sbírky vybraná částka přesáhla 14.500.000 Kč! Znamená to, že žlutou kytičku s červenou stužkou a s informačním letákem, který letos upozorňoval zvláště muže na prevenci rakoviny prostaty, má na tři čtvrtě milionu našich spoluobčanů. Na úspěchu sbírky se letos značnou měrou podílel i generální partner sbírky Česká pošta, s.p.  Zajistila totiž pro dobrovolníky 500 poboček, kde mohli nechat zpracovat vybranou hotovost z pokladních vaků. Nakonec bylo využito 345 pošt, ve kterých zaměstnanci přijali 4 780 pokladních vaků.

 

Sbírku podpořily i známé osobnosti, které přišly do žlutého stanu na Václavské náměstí v Praze nabízet kytičky. Návštěvníkům stanu i kolemjdoucím nabízeli kytičky Martin Zounar, moderátoři Tomáš Krejčíř a jeho kolegyně Zora Kepková, Elen Černá a Petr Zajíček, zpěváci muzikálů Děti ráje a Jack Rozparovač a další.  O atmosféru kulturního programu se postarali Vladimír Hron, členové dětského pěveckého sboru Jiskřička z Uhříněvsi, folkový písničkář z jižní Moravy MONTY folkový písničkář z jižní Moravy MONTY folkový písničkář Monty, vsetínská skupina Žamboši, trio HouKaŠka, písničkářka a šansoniérka Frída a další.

 

Návštěvníci stanu využili přítomnost dermatologů k prohlédnutí znamének a pih, mnozí konzultovali své problémy s onkology.

Liga proti rakovině děkuje všem dárcům, kteří si koupili kytičku, a velmi si důvěry v květinovou sbírku váží. O rozdělení finančních prostředků bude informovat na podzimní tiskové konferenci.

Informace o sbírce: Arcadia Praha, mobil: 607 990 261, jitka.bajgarova@arcadia.cz

 

Generální partner: Česká pošta, s.p.

Hlavní partneři: Geis CZ s.r.o., GlaxoSmithKline, s.r.o.

Hlavní mediální partneři: Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Český rozhlas 2 – Praha,  Mediální partner: Bauer media v.o.s

Partneři a spolupracovníci: Bluetech s.r.o., Borovice.cz, Český červený kříž, Český svaz žen,  Euromedia Group, k. s.,  Hlavsa Sound and Light Company, s.r.o., Junák – svaz skautů a skautek ČR, Kanzelsberger, a.s., Pionýr,  ProMoPro, s.r.o., Model Obaly a.s., Newton Media, a.s., Nutricia a.s., Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Soleta Signum s.r.o.,  Synergia Pharmaceuticals, s.r.o., Vyšehrad 2000, s.r.o.

 lpr@lpr.cz

Autor: zpracováno redakčně