Medicína

Nebezpečný výrobek- melaminová miska s víkem


Kategorie: Aktuality 
18.červen 2010
Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 80 odst. 7 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek: Melaminová miska s víkem, 16 × 6,5 cm, ITEM NO: T1721, EAN: 1110000017218 Výrobce/Země původu: Čína Prodejce: Textil obuv, Vítězství 119, Slatiňany (provozovatelka: Ha Tran Thi, Vrchlického 195, 534 01 Holice, IČ: 64675491) Dovozce dle značení na obalu: HOME COMFORT s.r.o. CZ

Melaminová bílá miska o rozměrech 16 × 6,5 cm vně ozdobena dekorem s motivem hroznového vína s listy. Na dně misky je připevněna etiketa s uvedením EAN kódu neexistující země, názvu „MISKA 16 × 6,5 cm BOWL“, kódu: ITEM NO: T1721, uvedením dovozce, značkou shody CE a značkou Zeleného bodu. Výrobek je prodáván bez obalu, volně ložený. 

 

 

Výrobek nesplňuje požadavek závazných právních předpisů, a to článku 3 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, podle kterého výrobek musí být vyroben tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek neuvolňoval své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí.

 

Laboratorními testy byla prokázána skutečnost, že výrobek za předvídatelných podmínek uvolňuje formaldehyd v množství 386,6 mg/kg simulantu. Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

 

Upozornění: Distributoři (prodejci) tohoto výrobku jsou podle § 5 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů, povinni výrobek okamžitě stáhnout z trhu.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň upozorňuje spotřebitele, že distributor je podle § 5 odst. 7 zákona o obecné bezpečnosti výrobků povinen umožnit osobě, která vlastní nebo drží nebezpečný výrobek, aby jej mohla vrátit zpět uvedenému dovozci nebo distributorovi (prodejci) na jejich náklady.

Toto stanovení je uveřejněno také na úředních deskách všech krajských hygienických stanic včetně Hygienické stanice hlavního města Prahy a na jejich územních pracovištích.

 

MUDr. Michael Vít, hlavní hygienik MZ ČR

http://www.mzcr.cz/dokumenty/stanoveni-nebezpecneho-vyrobku-melaminova-miska-s-vikem_3978_863_1.html

 

www.mzcr.cz

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně