Medicína

Ocenění vakcíny proti pneumokokům


Kategorie: Očkování dětí 
18.červen 2010
Vakcína SynflorixTM proti invazivním onemocněním a zánětům středního ucha způsobeným pneumokoky, k jejímuž vývoji přispěli i čeští vědci nedávno získala významné mezinárodní ocenění. V rámci dubnového udílení cen pro výrobce očkovacích látek, které se uskutečnilo u příležitosti Světového vakcínologického kongresu ve Washingtonu, byla odborníky vyhodnocena jako nejlepší preventivní vakcína roku a uspěla tak v široké konkurenci očkovacích látek.

Nejzávažnější forma pneumokokové infekce (např. zápal mozkových blan, sepse) byla minulý rok diagnostikována  asi u 20 dětí do 5 let  věku. V porovnání s předchozími lety počet těchto onemocnění u  nejmenších dětí výrazně poklesl, nepochybně i díky dostupnému očkování. Mnohem častěji pneumokok působí dětem mírnější formy infekce – např. recidivující záněty středního ucha. Odhaduje se, že pneumokoková infekce  odpovídá za téměř polovinu všech bakteriálních zánětů středouší, které vedou často k opakovanému a někdy i zbytečnému předepisování antibiotik a následné rezistenci na ně. V současnosti lze již chránit dítě očkováním.

Studie, sledující účinnost vakcíny proti pneumokokům probíhala také v ČR. Povzbudivé výsledky s původně použitou vakcínou vedly k jejímu zdokonalení a následné registraci pod názvem SynflorixTM, který byl letos mezinárodně oceněn.

Odhaduje se, že od získání evropské registrace na konci března 2009 bylo celosvětově použito k ochraně dětí před pneumokokovým onemocněním více než sedm milionů dávek vakcíny.

Takto očkovány mohou být  děti ve více než 60 zemích světa. V mnoha zemích z nich se stala vakcína již součástí národních imunizačních programů. Očkuje se i v České republice. Odborníci doporučují vakcínu zvláště pro děti mladší jednoho roku.

Rodiče v ČR mají od ledna 2010 jedinečnou možnost dát své dítě proti pneumokokům naočkovat ze zdravotního pojištění. Stačí se hned po narození dítěte informovat u dětského lékaře. Rodiče mohou ušetřenou částku investovat do ochrany svého dítěte před dalšími nemocemi, např. před rotavirovou gastroenteritidou.

Vakcínu SynflorixTM lze dětem podat současně jak s kombinovanou vakcínou Infanrix hexaTM (tzv. hexavakcínou), tak s vakcínou proti rotavirové gastroenteritidě RotarixTM.

Vakcína SynflorixTM  je plně hrazena zdravotními pojišťovnami dětem, je-li očkování zahájeno mezi třetím a pátým měsícem věku pojištěnce a pokud jsou 3 dávky vakcíny aplikovány do sedmého měsíce věku. Hrazená péče zahrnuje i přeočkování ve druhém roce života. Dětem, které výše uvedená kriteria nesplní (a je jim méně než 2 roky), mohou rodiče vakcínu zakoupit za příznivou cenu.

SynflorixTM (pneumokoková polysacharidová konjugovaná adsorbovaná vakcína) je registrovaný léčivý přípravek vázaný na lékařský předpis a je plně hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Vakcíny RotarixTM (živá rotavirová vakcína) a Infarix hexaTM  (vakcína proti záškrtu –difterii(D), tetanu (T), pertusi – černému kašli (acelulární komponenta (Pa)), hepatitidě – žloutence B (rDNA) (HBV), poliomyelitidě – dětské obrně inaktivovaná (IPV) a konjugovaná absorbovaná vakcína proti Haemophilu influenza typu b (Hib) jsou léčivé přípravky a jsou vázány na lékařský předpis.

 Před použitím je vždy nutno prostudovat příbalovou informaci.

www.synflorix.cz

www.gsk.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně