Medicína

Dotaz pro VZP:


Kategorie: Dotazy na VZP 
15.červen 2010
Dne 30. 6. 2010 ukončím pracovní poměr. Nové zaměstnání zatím nemám a chtěl bych se přihlásit na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Když za mě pak pojistné na zdravotní pojištění bude hradit stát, musím se stát pojištěncem Všeobecné zdravotní pojišťovny?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Zdravotní pojišťovnu měnit nemusíte, pokud sám nechcete. Stát je plátcem pojistného za pojištěnce, kteří jsou uvedeni v § 7 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Mezi takové pojištěnce patří např. děti, poživatelé důchodu, ženy na mateřské a rodičovské dovolené a také uchazeči o zaměstnání. Pokud u pojištěnce nastanou okolnosti, které jsou důvodem pro zařazení mezi tyto osoby, hradí za něj pojistné na zdravotní pojištění stát bez ohledu na zdravotní pojišťovnu.

 

VZP je jen ze zákona správcem účtu všeobecného zdravotního pojištění, který slouží k financování zdravotní péče všech skupin pojištěnců uvedených v zákoně č. 48/1997 Sb., a to na základě přerozdělování pojistného. Pojistné je přerozděleno podle zákonem daných kritérií mezi všechny zdravotní pojišťovny. Zákon o veřejném zdravotním pojištění stejně jako pravidla pro placení a následné přerozdělování pojistného, která jsou dána zákonem o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění (č. 592/1992 Sb.), platí stejně pro pojištěnce všech kategorií a pro pojištěnce všech zdravotních pojišťoven.

 

Můžeme ještě doplnit, že podle zákona o veřejném zdravotním pojištění pojištěnec má právo na výběr zdravotní pojišťovny (až na výjimky – vojáci v činné službě jsou pojištěni u Vojenské zdravotní pojišťovny). Při narození dítěte se právo na výběr zdravotní pojišťovny nepoužije, dítě se stává pojištěncem zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna jeho matka. Zdravotní pojišťovnu lze změnit jednou za 12 měsíců, a to vždy jen k 1. dni kalendářního čtvrtletí. Zdravotní pojišťovna není oprávněna přijmout pojištěnce v jiných než uvedených lhůtách.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně