Medicína

Mykózy a imunita


Kategorie: Aktuality 
17.červen 2010
Vaginální mykóza je nejčastějším onemocněním, kvůli kterému ženy navštěvují ordinaci gynekologa. Na otázku, proč se některým ženám vaginální mykózy neustále vracejí, neexistuje bohužel jednoznačná odpověď. Ví se však, že ženy s opakovanými mykózami mají zpravidla určité problémy s „lokální imunitou“ ve vaginální tkáni.

Příčin rozvoje chronické mykózy může být  cukrovka, některé nemoci štítné žlázy, vysoká hladina estrogenu, stres nebo dokonce psychické problémy. Možná je i rezistence některé z podskupin kvasinek rodu Candida, které mykózu způsobují, nebo kvasinková infekce střev. Někdy může být důvodem závažná porucha celkové imunity.

U žen s opakujícími se mykózami je velmi rizikové také užívání antibiotické léčby z jakékoliv indikace. V takovém případě se současně doporučuje ihned zahájit léčbu mykózy volně prodejnými antimykotickými preparáty nebo alespoň preparáty obsahující lactobacillus, který má schopnost udržovat fyziologické prostředí pochvy.

Dalším rizikovým faktorem je obvykle návštěva veřejného bazénu či koupaliště. Mnoha ženám se osvědčuje před koupáním zavést tampon do pochvy a ihned po vykoupání jej vyjmout. Je ověřeno, že se takto snižuje riziko mykotické infekce.

U chronických mykóz se doporučují také různá režimová opatření – např. omezení sladkých jídel a sladkostí vůbec, nošení  bavlněného prádla (lze vyvářet a žehlit), nenosit kalhotky tanga ani těsné neprodyšné kalhoty (jeansy), nepoužívat parfémované vložky či parfémovaný toaletní papír. Při intimní hygieně nepoužívat mýdlo, ale jen vodu a speciální intimní gely, nepřidávat do koupele pěnu, zkusit změnu pracího prášku, atd. Doporučení je mnoho, přesto je mnoho žen, které mykózou onemocní - opakovaně a dlouhodobě.

Odborníci proto ženám s opakujícími se mykózami doporučují kombinaci antimykotické léčby s léky systémové enzymové terapie (např. Wobenzym), které normalizují imunitu v celém těle. V poslední době se tato podpůrná léčba osvědčuje právě u pacientek s opakovanými vaginálními mykózami.  Příznivý efekt enzymové léčby lze přisoudit komplexnímu působení v organismu na zánět. Léčba působí regulačně, tlumí nežádoucí účinky nadměrného zánětu a současně pomáhá podpořit takové imunitní mechanismy, které jsou potřebné k likvidaci infekcí nejrůznějšího původu.

Enzymové přípravky podporující  imunitu jsou známy z mnoha  medicínských oborů – při léčbě opakovaných zánětů dýchacích cest u dětí i u dospělých, u opakovaných zánětů močových cest apod. Každé opakování nemoci v poměrně krátkém časovém rozmezí upozorňuje především na to, že imunita je nějakým způsobem narušená.

Působení enzymové terapie u žen trpících opakovanými mykotickými záněty ověřila dvouletá studie provedené v České republice, které se zúčastnily vybrané pacientky sedmi ambulantních pracovišť. Ta potvrdila, že kombinovaná léčba výrazně snižuje počet opakování zánětu.

www.wobenzym.cz

www.boticelli.cz

Autor: zpracováno redakčně