Abstinence

Dotazníky pomohou odhalit nemocné s CHOPN


Kategorie: Abstinence 
29.květen 2010
Chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) v České republice trpí asi 800 000 obyvatel. Každým rokem této nemoci podlehne téměř 2 000 nemocných. CHOPN patří bohužel mezi nevyléčitelná onemocnění plic, které se postupně zhoršuje. Stále je však vysoké procento lidí, kteří CHOPN mají, ale neví o tom. Přitom včasným rozpoznáním a zahájením léčby je možné pozitivně ovlivnit průběh nemoci.

České občanské sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci (ČOPN) bude ve spolupráci se společnostmi Boehringer Ingelheim a Pfizer od 31. května 2010 u příležitosti Světového dne bez tabáku distribuovat do čekáren ordinací praktických lékařů dotazník zaměřený na odhalení možných pacientů s CHOPN.

 

Prostřednictvím několika otázek mohou lidé během několika minut zjistit, zda patří do rizikové skupiny ohrožené touto nemocí. Vyplněný dotazník by měl  každý zájemce předat svému ošetřujícímu lékaři pokud v dotazníku  dosáhne více než 5 bodů. Pokud ho trápí dýchací potíže i při nižším počtu bodů.

 

Nejčastější příčinou vzniku chronické obstrukční plicní nemoci je v 75 % případů kouření. Nemoc ohrožuje i pasivní kuřáky. U osob, které pobývají v zakouřených místnostech alespoň 40 hodin týdně po dobu 5 let, se zvyšuje riziko onemocnění CHOPN o 48 %.  Na vzniku CHOPN se mohou také podílet opakované infekce dýchacích cest a dlouhodobý pobyt ve znečištěném prostředí.

 

K typickým příznakům CHOPN patří kašel, námahová dušnost, sípání při dýchání a pocit tlaku na hrudi. Pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí mají vyšší riziko vzniku infarktu myokardu, anginy pectoris, diabetu, rakoviny plic a dalších život ohrožujících onemocnění. Základem úspěšné léčby CHOPN je včasná návštěva lékaře – plicního specialisty.

 

Světový den bez tabáku je každoročně vyhlášen 31. května. Členské státy Světové zdravotnické organizace poprvé vyhlásily světový den bez tabáku v roce 1987. Upozorňuje na celosvětovou tabákovou epidemii a klade důraz na prevenci před tabákovým kouřem, který způsobuje celou řadu onemocnění a smrt. Na celém světě zemře každý rok 5,4 milionu obyvatel na následky spojené s přímým nebo pasivním kouřením.

 

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně