Očkování dětí

Sleva pro děti na očkování proti hepatitidě A


Kategorie: Očkování dětí 
18.květen 2010
V průběhu měsíce května a června mohou rodiče u příležitosti edukační kampaně zaměřené na prevenci žloutenky (virové hepatitidy) typu A získat 20% slevu na očkování svých dětí. Děti jsou v rámci povinného očkování chráněny pouze proti žloutence typu B, která se přenáší tělními tekutinami – například krví. Očkování proti žloutence typu A patří v České republice do kategorie nadstandardní. Právě tímto typem žloutenky se ale děti mohou nakazit, například dotknou–li se úst rukou, ve které dříve držely kontaminovaný předmět. V období před nástupem léta je vhodný čas na to nechat děti očkovat a poskytnout jim tak účinnou ochranu proti žloutence typu A.

Žloutenka typu A je virové onemocnění jater. Jedná se o vysoce infekční chorobu. Virus se do těla dostává ústy, nejčastěji ve formě kontaminovaného jídla nebo předmětu daného do úst..
 Vzhledem ke způsobu přenosu infekce, jsou riziku nákazy žloutenkou typu A často vystaveny zejména děti. Děti jsou vůči onemocnění vysoce vnímavé, zvláště  děti v batolecím, předškolním a školním věku  Ohroženy jsou i děti na výletech nebo v exotických krajích na dovolené.
 

U nakažených dětí se mohou zprvu objevit příznaky podobné chřipce, až u poloviny případů onemocnění u dětí se neprojeví charakteristické zežloutnutí kůže. Pokud se u pacienta nákaza potvrdí, je léčen na infekčním oddělení. Celková doba rekonvalescence se může protáhnout až na půl roku.

 

 Správně si umýt ruce může být pro děti obtížné. Navíc samotné dodržování hygienických zásad nemusí vždy k ochraně dítěte stačit. Očkování je účinnou ochranu před žloutenkou typu A. V průběhu května a června lze získat očkovací látku Havrix 720 Junior s 20% slevou. Za jednu dávku této vakcíny tak zaplatí přibližně 730 Kč, tedy o 200 Kč méně místo obvyklých 930 Kč. Očkování  chrání již 14 dní od podání první dávky, druhá dávka se očkuje s odstupem 6 – 12 měsíců. Další přeočkování u imunokompetentních osob není v současné době doporučováno.

 

Dle dat Státního zdravotního ústavu MUDr. Jitka Částková, CSc.) se za první čtyři měsíce roku 2010 nakazilo žloutenkou typu A 237 lidí, což je více případů než za celý rok 2007. K nejrizikovějším skupinám ohroženým žloutenkou typu A patří právě děti.

 

Pro děti je do konce června kromě slevy na očkování proti infekční žloutence typu A připravena také edukačně zábavná roadshow o zdraví nazvaná Dobrodružství Rytíře Očka. V rámci kampaně se děti mohou pobavit a zapojit se do soutěží s tématikou zdraví. Hravou formou se např. naučí, jak si čistit zoubky či s pomocí Rytíře Očka zjistí, proč se nemusí bát očkování. Rytíř Očko navštíví mateřské a základní školy ze všech 14 krajů ČR,
o víkendu navíc mohou rodiče s dětmi potkat jeho show v nákupních centrech.

 

http://www.worldhepatitisalliance.org/en/WorldHepatitisDay.aspx 

 

Vakcína Havrix 720 Junior monodose je vázána na lékařský předpis a není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Většina zdravotních pojišťoven na nadstandardní očkování přispívá. Částky jsou různé, je třeba se informovat u své zdravotní pojišťovny. Před aplikací je nutno pročíst příbalový leták. příbalovou informaci.

www.zloutenky.cz

www.szu.cz

www.amic.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně