Medicína

Centrum komplexní péče pro děti s perinatální zátěží po rekonstrukci


Kategorie: Aktuality 
14.květen 2010
V loňském roce získala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) grant na vybudování „Centra komplexní péče pro děti s perinatální zátěží“, které má být součástí Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK. Projekt je financován jednak z Norského finančního mechanismu, jednak z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví ČR a VFN v Praze. Jeho realizace je naplánovaná až do února 2011 a je rozdělená na tři fáze. V současné chvíli je zakončena první část projektu – rekonstrukce nevyužívaných prostor VFN v tzv. Dětském areálu Karlov. Další dvě fáze, které spočívají v zajištění a proškolení multidisciplinárního týmu a nákupu technického vybavení, budou následovat.

Celé jedno patro VFN v Dětském areálu Karlov prošlo náročnou a rozsáhlou rekonstrukcí, která z nevyužívaných prostor udělala na 384 metrech čtverečních pracoviště se šesti novými ordinacemi, třemi místnostmi se zaměřením na rehabilitaci, izolací – tj. místností pro ošetření akutních infekčních pacientů, místností s novým přístrojovým vybavením, sociálním zařízením pro personál a pacienty a čekárnu s kartotékou, to vše s bezbariérovým přístupem.

 

Až do února 2011 bude probíhat nákup nového přístrojového vybavení (ultrazvuk, bronchoskop, pH metr, přístroj na vyšetření polygrafie a přístroj na vyšetření sluchu – otoakustických emisí) a vytvoření multidisciplinárního týmu odborníků a jejich zaškolení v nových diagnostických a terapeutických metodách. Výsledkem bude „Centrum komplexní péče pro děti s perinatální zátěží“.

 

Pod pojmem „perinatální zátěž“ se rozumí patologické děje vázané na období krátce před porodem, během porodu nebo v časném poporodním období. Děti s takovou zátěží, mezi které patří i děti narozené předčasně (především však skupina novorozenců extrémně nezralých), si s sebou mohou do života nést následky přechodného nebo trvalého charakteru. Jejich závažnost a tím i míra postižení dítěte závisí na výchozí situaci. Novorozenci s perinatální zátěží představují významný zdravotnický, ekonomický, sociální i etický problém. Ve všech případech je u dětí s perinatální zátěží nezbytná následná diferencovaná péče, a to nejenom po dobu prvních týdnů či měsíců dítěte, ale nezřídka po dobu řady let. Poslední celosvětové výzkumy doporučují sledovat tyto děti až do dospělosti.

 

Cílem provozu centra, které bude prioritně zaměřeno na péči o pacienty z perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK, ale bude zajišťovat následnou péči i novorozencům z jiných zdravotnických zařízení Prahy a Středočeského kraje, je:

Zvýšení kvality a dostupnosti následné komplexní multidisciplinární péče

Zmírnění následků zátěže včasnou diagnostikou a terapií odchylek

Pomoc rodině s chronicky nemocným dítětem po stránce psychologické

Úspora časová i ekonomická centralizací péče

Snížení morbidity - zlepšení kvality života

 

Doplnění specializované péče mezi Perinatologickým centrem a Jednotkami intenzivní a resuscitační péče a následnou pediatrickou péčí praktického lékaře pro děti a dorost

Usnadnění kooperace mezi praktickými dětskými lékaři a klinickými specialisty

Výhledově - podklady k vytvoření „guidelines“, resp. standardizovaného systému v diagnostických a terapeutických přístupech jednotlivých onemocnění

Otevření Centra je naplánováno na březen 2011.

 

Dle TZ MUDr. Daniely Markové, odborného garanta a řešitele projektu

Klinika dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK

Poradna pro rizikové novorozence

 

Všeobecná  fakultní nemocnice v Praze je jedním z největších českých zdravotnických zařízení, které poskytuje vysoce specializovanou péči (základní, specializovanou a superspecializovanou) obyvatelům Prahy a Středočeského kraje, v některých případech i celé České republiky. Na 45 klinikách, ústavech a odděleních je ročně hospitalizováno v průměru 60.000 hospitalizovaných pacientů, provede se více než dva a půl milionu ambulantních ošetření a přes šest milionu laboratorních vyšetření. Má 5.500 zaměstnanců.  Úzce spolupracuje s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy, která představuje základnu vědy a výzkumu VFN. VFN je nemocnicí s nejdelší tradicí akademické medicíny a je největším výzkumným medicínským pracovištěm v republice. V nemocnici je prioritně zaváděna řada nových diagnostických i léčebných metod.

 

Klinika dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK (KDDL) je jednou z největších dětských klinik v Praze. Poskytuje péči na všech úrovních (resuscitační, intenzivní, standardní i rehabilitační) pro všechny věkové kategorie dětí a dospívajících, včetně snahy o širší pojetí péče o pacienta a klienta (poradna sociální pediatrie, poradna pro komplexní problematiku mládeže). Většina pacientů je léčena ambulantně, náročnější ambulantní výkony (infuse, transfuse, zátěžové testy, diagnostické instrumentální výkony) jsou prováděny během několikahodinového pobytu ve stacionáři.

 

Zvýrazněnými obory KDDL jsou pediatrická a novorozenecká jednotka intenzivní a resuscitační péče (JIRP), včetně možnosti poskytování nekonvenčních způsobů umělé plicní ventilace a hemoeliminačních metod. Významnou specializací je diagnostika a léčba dědičných poruch metabolismu (klinika je celostátním centrem pro léčbu Gaucherovy choroby), spojená s výzkumem především v oblasti mitochondriálních poruch. Další prioritou je specializace především v oblasti péče o děti s revmatickými chorobami a poruchami pojiva a skeletu, onemocnění zažívacího traktu včetně poruch výživy, diagnostika a terapie vrozených uropatií (ve spolupráci s Urologickou klinikou 1.LF a VFN). V rámci léčebného i výzkumného zaměření je řešena péče o dospívající. Komplexnost péče o hospitalizované děti zajišťuje mateřská škola a základní škola při nemocnici.

TZ 12. 5. 2010

Autor: zpracováno redakčně