Medicína

Samovyšetření prsu – jedna z metod prevence rakoviny


Kategorie: Aktuality 
12.květen 2010
Rakovina prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním žen. Přes značné pokroky v diagnóze je procento úmrtí na tuto chorobu v naší zemi stále vysoké. Jedním z důvodů je skutečnost, že značná část tohoto onemocnění - téměř 45 procent - je diagnostikována pozdě. Prevence rakoviny prsu v pravém slova smyslu neexistuje, a proto je jediným účinným prostředkem včasného odhalení choroby samovyšetření prsu. Zdravotní skupina AGEL se proto rozhodla zahájit kampaň, jejímž cílem je naučit ženy samovyšetření prsu a zároveň poskytovat informace o možnostech mamografického vyšetření v nemocnicích holdingu AGEL.

V květnu budou zdravotní sestřičky holdingu AGEL objíždět celou Moravu, aby ženám poradily se samovyšetřením prsu, které je zatím jedinou možnou prevencí proti rakovině. Pomocí makety prsou budou ženám předvádět správný postup samovyšetření a odpovídat na případné dotazy.

Akci zahájily zdravotní sestry v Karvinné 6. 5. 2010 v obchodním domě Prior . Zde radily v odpoledních hodinách od 14 –17 hod.  jak včasně odhalit zákeřnou chorobu. Mimo to měly zájemkyně možnost si dát zdarma změřit krevní tlak, množství tělesného tuku, výšku a váhu – pro objektivní zhodnocení body mass indexu.Již zahájení akce mělo úspěch, v prvních dvou dnech se dostavilo více než 400 žen. 

Kromě samovyšetření prsu by měly ženy chodit na pravidelné preventivní prohlídky. Na bezplatné mamografické vyšetření má jednou za dva roky nárok každá žena nad 45 let. Preventivně se nechat vyšetřit mohou samozřejmě i ženy mladší 45 let, za vyšetření zaplatí zhruba 500 korun.

Cílem kampaně je  mimo jiné ženám vysvětlit, jak důležité je pravidelně docházet na mamografická vyšetření . K dispozici jsou tři mamografická centra – ve vítkovické, šumperské a prostějovské nemocnici.

Celá akce bude probíhat ve spolupráci s rádiem Čas a společností Walmark. Zájemci proto budou mít mimo jiné příležitost získat odpovědi na otázky spojené se zdravotní problematikou a s možnostmi účinné prevence. Akce poběží po celý květen vždy mezi 14:00 a 17:00 hodinou ve městech Moravy a Slezska.

středa 12.5. Valašské Meziříčí, Náměstí
čtvrtek 13.5. Šumperk, Hlavní třída
pátek 14.5. Olomouc, ul. Jermenkova
sobota 15.5. Brno, Tesco Kralovo Pole
neděle 16.5. Brno, Avion Shopping Park
úterý 18.5. Jeseník, Masarykovo náměstí
středa 19.5. Zábřeh na Moravě, Masarykovo náměstí
čtvrtek 20.5. Uherské Hradiště, Masarykovo náměstí
pátek 21.5. Uherský Brod, Masarykovo náměstí
úterý 25.5. Kroměříž, Velké náměstí
středa 26.5. Vyškov, Masarykovo náměstí
čtvrtek 27.5. Znojmo, Horní náměstí

Dle TZ 

www.agel.cz

Autor: zpracováno redakčně