Medicína

Nebezpečný výrobek!


Kategorie: Aktuality 
11.květen 2010
Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 80 odst. 7 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek: Keramický talíř s dětskými motivy, kik-EAN kód: 84795009131000000100 Země původu: Čína, dovozce: Besthouse Europe A/S, Dánsko. Prodejce: KiK textil a Non-Food spol. s r.o., 102 03 Praha 10, K Hrušovu 2/293, IČ: 27875288

Jedná se o keramické bílé talíře s barevnými dekory (motiv piráta – převládající modrozelené provedení; motiv děvčátka. Na etiketě je uvedena země původu, kód 8479500 a další značení (Saison 209, WGR 913). 

 

Informaci o nebezpečném výrobku  na trhu Evropské unie obdržela prostřednictvím  RASFF (systému rychlého varování Evropského společenství). Následné šetření výskyt výrobku v tržní síti ČR potvrdilo. Výrobek nesplňuje požadavek závazných právních předpisů, a to článku 3 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, podle kterého výrobek musí být vyroben tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek neuvolňoval své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí.

 

 Laboratorními testy byla prokázána skutečnost, že výrobek za předvídatelných podmínek uvolňuje kadmium v množství 0,2 mg/dm2. Riziko kadmia spočívá v jeho vysoké toxicitě a schopnosti hromadit se v lidském organismu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. Při otravě kadmiem mohou být poškozeny ledviny a játra, kadmium dále může poškodit kosti, plíce a gastrointestinální trakt. Chronické expozice mohou také způsobovat poškození srdce a imunitního systému.

 

Upozornění: Distributoři (prodejci) tohoto výrobku jsou podle § 5 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů, povinni výrobek okamžitě stáhnout z trhu.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň upozorňuje spotřebitele, že distributor je podle § 5 odst. 7 zákona o obecné bezpečnosti výrobků povinen umožnit osobě, která vlastní nebo drží nebezpečný výrobek, aby jej mohla vrátit zpět uvedenému dovozci nebo distributorovi (prodejci) na jejich náklady.

Toto stanovení je uveřejněno také na úředních deskách všech krajských hygienických stanic včetně Hygienické stanice hlavního města Prahy a na jejich územních pracovištích.

http://www.mzcr.cz/dokumenty/stanoveni-nebezpecneho-vyrobku-keramicky-talir-s-detskymi-motivy_3531_1.html

MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR     

Autor: zpracováno redakčně