Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
11.květen 2010
Zajímalo by mě, co dělá VZP pro to, aby její pojištěnci měli dostupnou stomatologickou péči, tedy aby se zvýšil počet zubařů. Budeme se stěhovat z Prahy a zatím nevíme, u koho se budeme moci nově registrovat.

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Pracovníci našich krajských poboček a územních pracovišť dělají vše pro to, aby všem pojištěncům, kteří se na ně obrátí se žádostí o pomoc při vyhledání lékaře, byl vždy konkrétní dostupný lékař zajištěn. Vycházejí přitom hlavně ze své znalosti regionu – lékaři totiž nemají povinnost pojišťovně hlásit volnou kapacitu. Na našich webových stránkách je také odkaz na stránky České stomatologické komory, kde je uveřejněn mj. přehled lékařů, kteří registrují a přijímají do péče nové pacienty.

 

Největší problémy jsou s nenadálým výpadkem lékaře ze sítě a také v oblastech s rychle rostoucím počtem obyvatel, např. satelitní oblasti Středočeského kraje nebo regiony severních Čech či severní Moravy. Víme, že stomatologů je nedostatek a vzhledem ke stárnutí současné populace lékařů a nedostatečné kapacitě lékařských fakult se situace může spíše mírně zhoršovat.

Z tohoto důvodu v současné době uzavíráme smluvní vztah v podstatě se všemi novými stomatology.

 

Podmínkou je – v souladu s platnou legislativou – absolvování výběrového řízení. Podporujeme vstup nových lékařů zejména do stávajících praxí, aby byla zajištěna generační výměna. Otevírání nových praxí podporujeme hlavně v oblastech s nedostatkem poskytovatelů stomatologické péče.

 

Podporujeme také vstup nových lékařů do sítě našich smluvních zdravotnických zařízení (v souvislosti se zákonem č. 189 /2008 Sb., na základě kterého zubní lékaři, kteří působili dosud jako absolventi, mohou samostatně vykonávat činnost zubního lékaře).

V praxi to znamená, že VZP umožnila těmto lékařům nadále působit ve stávajícím ZZ a pro rozšíření stávajících smluv nepožadovala absolvování výběrového řízení.

 

 Pozitivní jistě je, že nyní ukončil studium oboru stomatologie na lékařských fakultách téměř dvojnásobný počet absolventů. Jednalo se o poslední ročník absolventů prezenčního studia stomatologie, zahájeného v roce 2003/2004, a o absolventy nového prezenčního studia v akreditovaném zdravotnickém magisterském studijním programu zubní lékařství. Jejich začlenění do sítě, zejména do stávajících praxí s cílem zajistit již výše zmíněnou plánovanou generační výměnu, se úspěšně daří.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně