Medicína

Den melanomu v Olomouci


Kategorie: Aktuality 
06.květen 2010
Počet lidí s diagnózou maligního melanomu rok od roku stoupá. Jen za posledních třicet let vzrostl v České republice počet nemocných více než čtyřikrát.

V rámci akce „Evropský den melanomu“ se mohou v pondělí 10. května od 13.00 do 15.30 hodin zájemci zdarma nechat vyšetřit na kožní ambulanci na  Poliklinice Olomouc Jeremenkova 40 – (u vlakového nádraží)., která je členem skupiny AGEL.

 

Zařízení nabízí bezplatné vyšetření pigmentových znamének Dle slov odborníků platí, že čím dříve lékař nádor objeví, tím větší je pravděpodobnost uzdravení. Proto je velmi důležité sledovat svá znaménka a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře. Cílem akce je přispět včas k odhalení maligního melanomu, ale i nemelanomových  kožních nádorů, které se vyskytují na kůži mnohem častěji než melanom. Všechny tyto nádory vznikají na podkladě škodlivého vlivu UV záření na kůži.

 Maligní melanom patří mezi nejnebezpečnější a nejzákeřnější onkologická onemocnění. Přestože v celém světě je již velmi kvalitní osvěta, počet lidí s tímto onemocněním stále roste. Viní se mimo jiné změna životního stylu, neboť Češi častěji jezdí na dovolenou za sluncem a chodí do solárií. „Mnoho lidí dnes považuje opálenou kůži za symbol atraktivity.. Opálená kůže je však často známkou poškození ultrafialovým zářením. Požadovaná snědá barva vzniká jako obranná reakce kůže s cílem zmenšit toto poškození. Podle slov MUDr. Žuffové-Kunčové a žádné „zdravé“ opalování kůže neexistuje!

 

Nejčastější forma maligního melanomu tzv.„ povrchově se šířící melanom“ se vyvíjí relativně pomalu, od prvních příznaků trvá tři až pět let, než se vytvoří metastázy i v jiných částech těla. Zároveň se ale jedná o nádor, který je uložen na kůži a je barevný, a proto je ho možno v naprosté většině případů odhalit v časném stadiu, kdy je pravděpodobnost vyléčení téměř stoprocentní. S pokročilejším onemocněním klesá šance na uzdravení. Proto je důležitý včasný záchyt onemocnění.

 

Jubilejní desátý ročník Evropského dne melanomu upozorní širokou českou, ale i evropskou veřejnost na rizika maligního melanomu kůže, ale i na způsoby, jak těmto rizikům předcházet. Za uplynulých devět ročníků se v České republice podle webového portálu www.melanoma.cz nechalo vyšetřit zhruba 36 tisíc lidí, přičemž se podařilo zachránit nejméně 117 lidských životů. V loňském roce se kromě České republiky do akce zapojilo dalších 25 evropských zemí, letos jich bude už 31.

Dle TZ Bc. Hany Szotkowské, mluvčí holdingu Agel

Autor: zpracováno redakčně