Lázně

Živá voda z Jáchymova


Kategorie: Lázně 
05.květen 2010
V roce 2006 slavily Léčebné lázně Jáchymov a.s. úctyhodné 100. výročí své existence. Po celé století byly a stále jsou vyhledávaným zdrojem zdraví, který je založen na unikátní metodě radonových koupelí. Panenská radonová voda je pro účely balneoterapie čerpána z bývalého uranového dolu a potrubím je rozváděna do provozů lázeňských sanatorií Léčebných lázní Jáchymov, jak zaznělo na TK koncem dubna 2010 v Praze.

 Během lázeňské  kůry pacient dochází 6x týdně na koupel 36°C teplé a trvající  20 minut s následným desetiminutovým suchým zábalem. Při koupeli působí na kožní povrch pacienta alfa záření, emitované radonem. Toto měkké záření alfa představuje energii, která v organismu  podněcuje biologické rezervy pro regeneraci tkání, stimuluje imunitu se vzestupem protizánětlivých látek a látek proti bolesti – například endorfinů a hormonu kortisolu.

 

K tomuto účinku přistupuje rovněž aktivace antioxidačních pochodů, které eliminují z organismu následky nejrůznějšího civilizačního zamoření – léčiv, chemických a konzervačních součástí průmyslově vyráběných potravin, kouření, saponátů a podobně. Buńky se stávají odolnější proti působení potenciálně karcinogenních látek. Analgetický efekt třítýdenní radonové kůry, doplněné o další léčebné procedury, přetrvává průměrně po dobu 8 -10 měsíců po léčbě.

 

Příznivé působení Jáchymovského radioaktivního záření je způsobeno opakovanou aplikací malých dávek záření alfa – jde o jakýsi druh otužování organismu. Analogicky i saunování otužuje opakovaným prohříváním a ochlazováním těla.

 

 Pacienti přicházejí do lázní často velmi vyčerpáni chronickým bolestivým průběhem svého nemocnění. Jejich regenerační rezervy jsou již značně oslabené, na běžné postupy ambulantní rehabilitace nebo zákroky v centrech pro chronickou bolest nereagují. Rychlé a efektivní řešení dodává v těchto případech lázeňská léčba v klasickém „dobití baterek“.

 

Radonovými koupelemi se doplní energie organismu a následně se aktivuje jeho autonomní regulace, které utiší bolest a napomohou k obnovení porušené funkce těla. Ze zkušeností vyplývá, že chronicky bolestivý pacient je většinou také depresivním pacientem.

Lázeňské prostředí, empatický a vlídný personál, individuální přístup, navázání přátelských vztahů se spolupacienty, dobré jídlo, kulturní zážitky – to vše jsou další faktory, které pomáhají léčit chronickou bolest. Dle slov MUDr. Lenky Draské, primářky lázeňského domu Běhounek „ pozitivní naladění mysli pacienta a příjemné emoční prožitky výrazně zvyšují práh pro bolest“.

 

Pro 104. sezónu lázně Jáchymov připravily několik novinek pro své návštěvníky.

Například nabízejí pobyt rodinám s dětmi (od 3 let věku dítěte se slevou až 40%),vhodné i pro prarodiče! Dále jsou to plavecké dráhy, tobogán, sauna s parním boxem, Kneippův chodník, dětský bazének se skluzavkou a vodopádem, pobyty v solné jeskyni nebo speciální masáže, apod.

V novinkách se objevilo  také použití parafínu v jáchymovských lázních. Parafín prohřívá, uvolňuje, zvyšuje krevní oběh a otevírá póry. Proto jsou jeho účinky zdravotní i estetické. Používá se při chorobách pohybového aparátu, při chronické revmatoidní artritidě, chorobách drobných kloubů končetin a při léčbě zhrublé, mozolovité, suché nebo popraskané pokožky rukou či nohou.

 

O zahájení 104. lázeňské sezóny s bohatými oslavami a  doprovodným programem, který je plánován na 25. – 30. května 2010 hovořila na TK Ing. Jana Vaňková, obchodní ředitelka Léčebných lázní Jáchymov, a.s Přítomné seznámila rovněž s  dalšími programy připravovanými v rámci léčebných, rekreačních nebo relaxačních pobytů.

Záštitu nad letošními oslavami převezmou „slavní vědci“, kteří Jáchymovu v nedávné minulosti dodali lesku. Marie Curie Sklodowská, která před 85 lety do Jáchymova přijela na návštěvu, a František Běhounek, na jehož počest byl před 35 lety postaven stejnojmenný lázeňský hotel. Jejich rolí se pro letošní rok ujali Lucie Domesová a Petr Jablonský. Celý sobotní program moderuje Pavel Trávníček.

 www.laznejachymov.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně