Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
04.květen 2010
Mám mimo jiné příjem z provozu solárního zařízení na výrobu elektřiny. Podle zákona tento příjem není zdaňován. Údajně ale má být zahrnut do příjmů pro účely výpočtu zdravotního pojištění. Je to pravda?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Ano, příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti od daně osvobozené vstupují do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní pojištění; příjemci těchto příjmů jsou považováni za OSVČ.

 

Podle zákona o daních z příjmů jsou od daně osvobozeny příjmy z provozu malých vodních elektráren do výkonu 1 MW, větrných elektráren, tepelných čerpadel, solárních zařízení, zařízení na výrobu a energetické využití bioplynu a dřevoplynu, zařízení na výrobu elektřiny nebo tepla z biomasy, zařízení na výrobu biologicky degradovatelných látek stanovených zvláštním předpisem, zařízení na využití geotermální energie, a to za zákonem stanovených podmínek.

 

Do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní pojištění se ale příjmy, které plynou z výše uvedených činností, započítávají. Jedná se o příjmy z podnikání a ze samostatné výdělečné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů, které jsou v období prvních 5 let od daně osvobozeny. Zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění neuvádí osvobození od zdravotního pojištění u příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. Toto platí pro OSVČ, které vedou daňovou evidenci nebo evidenci příjmů a výdajů.

 

Odlišný by byl postup u OSVČ, které vedou účetnictví; podle zákona o pojistném na zdravotní pojištění se pro účely stanovení vyměřovacího základu vychází ze základu daně z příjmu. Vzhledem k tomu, že se do základu daně nepočítají příjmy, které jsou od daně osvobozeny, tzn. například i příjmy z provozu solárních zařízení, nebude OSVČ, která vede účetnictví, zahrnovat tyto příjmy do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní pojištění.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně