Medicína

Otevření nového stacionáře a ambulancí na onkologii ve FTN v Praze


Kategorie: Aktuality 
04.květen 2010
Slavnostní otevření nově zrekonstruovaného stacionáře a ambulancí na Onkologickém oddělení FTN proběhne v úterý 4. května v 15 hodin. Cílem současných stavebních úprav bylo rozšíření stacionáře pro ambulantní podání chemoterapie (protinádorové léčby) a rozšíření ambulantních prostor. Onkologický stacionář získal důstojné prostory se zázemím a místo původních šesti křesel je nyní k dispozici křesel 18 a počítá se s celodenním provozem v prodloužené směně. Ambulantní prostory mají nyní 5 nových ambulancí pro klinickou onkologii s kartotékou a s kvalitním zázemím čekáren pro pacienty.

Rekonstrukce přinesla výrazné zkvalitnění péče o pacienta. Díky přestavbě bylo vytvořeno prostředí, které zachovává soukromí a intimitu, což příznivě působí na psychiku pacienta. Stacionář splňuje přísné hygienické standardy, které jsou nezbytné pro pacienty se sníženou imunitou v důsledku chemoterapie. Tím se snižuje i riziko infekcí a komplikací při léčbě. Moderní a klidné zázemí zároveň umožňuje lékařům plně se věnovat pacientovi a jeho léčbě. Nový prostor bude sloužit i rehabilitaci. Stavebními úpravami došlo k navýšení počtu lůžek akutní péče o 4 lůžka. Bylo pamatováno i na pregraduální výuku (nově vybudovaná seminární místnost bude sloužit i jako stážovna mediků).

Součástí realizace této investiční akce byl i nákup zdravotnické techniky:

-                lůžka akutní péče – 4 ks: dodavatel LINET spol. s r.o.

-                křesla a lůžka pro denní stacionář – 18 ks: dodavatel BORCAD CZ, s.r.o.

Celková investice dosáhla částky téměř 18 milionů korun, státní dotace činila 12 milionů, z vlastních zdrojů zaplatila nemocnice téměř 6 milionů. Na financování se navíc podílel i Nadační fond Onkologie pro 21. století částkou 2,1 mil. Kč, která byla využita na vnitřní vybavení veškerých prostor.

Onkologické oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice bylo založeno 1. 1. 1992 a postupně vzniklo pod vedením prof. MUDr. Jitky Abrahámové, DrSc. moderní onkologické pracoviště se špičkovou péčí. Bylo vybudováno z prostředků státního rozpočtu, vlastních zdrojů nemocnice a z finančních prostředků Nadačního fondu Onkologie pro 21. století. Toto onkologické oddělení má lůžkovou část, ambulanci, stacionář, jednotku intenzivní onkologické péče, skcreeningovou mammologickou jednotku a radiační trakt.

Praha 4, která je přirozenou a hlavní spádovou oblastí FTN, čítá více než 300 000 obyvatel. Ročně je zde hlášeno  téměř 2,5 tisíce nových zhoubných nádorů. Dále je zdejší onkologie využívána Prahou 11 a 12 a částí Středočeského kraje (Benešovsko, Říčansko). V některých typech zhoubných nádorů (zejména zhoubné  nádory varlat) je zdejší onkologie centrem pro celé Čechy.

Ačkoliv  od počátku byla koncepce onkologie velice moderní, přestala kapacitně postačovat. Je to způsobeno nejen zvyšováním incidence a prevalence zhoubných nádorů, ale i tím, že FTN je součástí Komplexního onkologického centra (spolu s FNB a VFN) a tím jsou zde i zvýšené nároky na poskytování biologické léčby.

               www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně