Medicína

Zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním


Kategorie: Aktuality 
03.květen 2010
Ve dnech 27. a 28. dubna 2010 se v Primátorské rezidenci v Praze uskutečnila pod záštitou MUDr. Milana Cabrnocha, poslance Evropského parlamentu a člena výboru pro zaměstnanost a sociální politiku a Jiřího Janečka, poslance PSP ČR a radního pro sociální oblast Magistrátu hl. m. Prahy mezinárodní konference pod názvem ""Nástroje vedoucí k zaměstnanosti osob se zdravotním postižením - příklady dobré praxe"". Jejím cílem bylo prezentovat evropský projekt „Pass it on“, modely dobré praxe zaměstnávání OZP v České republice a možnosti, nejen legislativní, které mají čeští personalisté při zaměstnávání OZP.

Konferenci pořádal Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením a EASD (European Association of Service provider for Persons with Disabilities)), ve spolupráci s LMC s.r. o., provozovatelem portálů Prace.cz a Jobs.cz a B. P. T. spol. s .r. o.

Jednání bylo zaměřeno mj. na příklady dobré praxe a to jak v zahraničí, tak v České republice.

Cílem projektu Pass it on je zvýšit počet osob se zdravotním postižením na volném trhu práce a navíc zlepšit  jejich pracovní podmínky s pomocí školicích dokumentů zpracovaných v projektech Leonardo (Conversion a Atlas) a ve dvou dalších projektech Grundtvig (Inkluzívní vzdělávací model I Am 2003 a Mo.bi.le).

Programy (jeden zaměřen na školení a druhý na školitele) jsou v zásadě tytéž.

Týkají se  usnadnění přechodu na volný trh práce pro osoby s postižením i pro ty, kteří se s nimi

tohoto procesu účastní - jejich zaměstnavatele, rodiny, přátele, místní úřady, poskytovatele

dopravy, apod.  Do projektu jsou zapojeni odborníci ze zemí Evropské unie (Nizozemí a Rumunsko, Irsko a Bulharsko, Rakousko a Malta, Belgie a Česká republika, Irsko a Maďarsko).

Součástí hlavního programu, jehož spoluorganizátorem byla společnost LMC, byl i blok věnovaný personalistům a jejich zkušenosti se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením. Personalistům byly představeny příklady firem, legislativní otázky a finanční výhody zaměstnávání OZP. Součástí prezentací bylo i vystoupení top manažera se  zdravotním postižením Martina Illnera (pacient s roztroušenou sklerózou) a jeho pohled na tuto problematiku ze strany OZP i zaměstnavatele.

V rámci konference byla také předána licence k používání ochranné známky Práce postižených již čtvrté společnosti, ovšem nyní poprvé za obor služeb, a to  Santé Network s. r. o.

Základní závěry z konference jsou:

-         je nutná kooperace všech stakeholderů vč. státu a konkrétních zaměstnavatelů

-         legislativní podpora je bezpodmínečně nutná

-         jsou nutné strukturální změny

-         Česká republika má mnoho skvělých příkladů, tyto příklady mohou být dobrým vzorem v evropském kontextu. Mezi tyto zajímavé a unikátní projekty patří i ochranná značka Práce postižených udělovaná firmám, jejichž výrobky či služby jsou vytvořeny alespoň ze 75% zdravotně postiženými. Vlastníkem této značky je Nadační fond pro podporu zaměstnávání zdravotně postižených.

-         Ochranná značka práce postižených byla v době konání konference zařazena Radou kvality ČR  do programu České kvality, která je součástí Národní politiky kvality politiky ČR (značka Práce postižených byla tak postavena po bok například ke značkám Czech made, ekologicky šetrný výrobek, Zaručená kvalita, Česká kvalita)

-         pro usnadnění propojení uchazečů z řad OZP a zaměstnavatelů vznikla na pracovním portálu Prace.cz  společnosti LMC speciální sekce, jejíž součástí je i poradna věnovaná speciálně tomuto tématu. Zaměstnavatelé mají možnost inzerovat pozice v této sekci zdarma a zdarma             mohou i vyhledávat v CV databázi mezi aktuálně asi 1200 zdravotně postiženými.

Dvoudenní konference se zúčastnilo více než 150 zástupců firem, neziskových organizací, státních institucí a dalších, kteří se problematikou zaměstnávání OZP zabývají.

Více na www.dobreprojekty.cz www.nfozp.cz, www.prace.cz, www.pracepostizenych.cz

Dle TZ Hany Potměšilové, ředitelky Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání OZP

Autor: zpracováno redakčně