Medicína

Světový den astmatu - 4. květen


Kategorie: Alergie 
28.duben 2010
Astma patří mezi celosvětově rozšířená onemocnění. Projevuje se ztíženým dýcháním, někdy až výraznou dušností, jindy jen suchým kašlem. Těžké zhoršení astmatu označujeme jako astmatický záchvat, při kterém může dojít ke stažení průdušek, nemocný nemůže „popadnout dech“. Odhaduje se, že ve světě v současné době trpí astmatem více než 300 milionů lidí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se celosvětově každoročně objeví až 17,5 milionů nových případů astmatu a 250 tisíc lidí v důsledku astmatu umírá.

V České republice trpí astmatem přibližně 800 tisíc lidí. Z toho asi 350 tisíc lidí sice astma má, ale dosud kvůli němu nenavštívili lékaře, a proto u nich nemohla být nemoc diagnostikována, ani zavedena potřebná léčba.

Přibližně 5 % dětí je postiženo alergickým ekzémem. Je častější v kojeneckém věku, později může u některých dětí zcela vymizet. Dvě třetiny dětí s kojeneckým ekzémem jsou ohroženy vznikem astmatu.

 

Dětský věk je hlavním obdobím, v němž se určuje, jak závažný průběh bude astma v životě jedince mít a jakou bude mít celkovou prognózu. Odborné studie ukazují, že asi dvě třetiny všech astmatiků mají své první příznaky v období do tří let života a většina případů těžkého astmatu začíná v časném dětství, kdy je však diagnostika nemoci často obtížná.

 

Cílem péče o astma je uvedení a udržení klinických projevů pod kontrolou po dlouhá období. Je-li astma pod kontrolou, mohou pacienti zabránit rozvoji většiny záchvatů, vyhnout se nepříjemným příznakům přes den i v noci a udržet plnou tělesnou aktivitu. Alergickou rýmu a především průduškové astma bývá nutné léčit preventivními léky, které působí protizánětlivě, a které se především aplikují pravidelně ve formě aerosolu či jemného prášku vdechnutím přímo na místo určení, tj. do průdušek.

Trvalá léčba protizánětlivými léky, z nichž neúčinnější jsou inhalačně podávané kortikosteroidy (v současné době lékem první volby!), je indikována od 2. stupně astmatu, tj. od lehkého perzistujícího astmatu.

 
Astmatik si však musí být vědom, že preventivní léky musí užívat i v období, kdy nemá žádné potíže. Nezbytná je proto spolupráce alergika a astmatika v léčebném programu s lékařem  a pochopení  jeho rodiny.

Včasná diagnóza vede k včasné léčbě. V České republice se v průměru opožďuje poznání a stanovení diagnózy o 2,1 roku. Nepoznané a neléčené astma je rizikem pro trvalé změny ve funkci plic. Pravidla pro diagnostiku a léčbu astmatu s celosvětovou platností byla vydána v roce 1995 Globální iniciativou pro astma (GINA) pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO). Zavedení těchto pravidel přineslo významné zlepšení úrovně péče o astma na celém světě. Tato problémy, především v rozvojových zemích.

Ekonomická analýza zdravotních služeb ukázala, že v případě přímých nákladů, jako jsou výdaje za léky a náklady na hospitalizaci, jsou náklady na špatně léčeného pacienta o 37 % vyšší než náklady na nemocného léčeného správně. V případě nepřímých nákladů, jako jsou např. nemocenské dávky a dřívější odchod do důchodu, jsou náklady vyšší o 25 %.

Nejvyšší náklady jsou na léčbu obtížně léčitelného astmatu. Bylo vypočítáno, že roční náklady na léčbu pacienta s obtížně léčitelným astmatem představují nejméně 330 tisíc Kč.

Užitečnou pomůckou, která pacientům i lékařům umožní rychlé zhodnocení úrovně kontroly astmatu, je Test kontroly astmatu, o kterém jsme již opakovaně informovali. Jedná se o mezinárodní standardizovaný písemný test, na jehož přípravě se podílela řada nezávislých odborníků a který zájemci naleznou i na českých stránkách www.astmatest.cz, jak bylo opětovně připomenuto odborníky na TK 27. 4. 2010 v Praze.

Česká iniciativa pro astma (ČIPA) v loňském roce zahájila celostátní „Projekt 7A = 7krát o alergii a astmatu“, jehož cílem je edukovat učitele mateřských, základních a středních škol o alergii a astmatu. Projekt získal akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a probíhá nezávisle za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline.

Hlavním záměrem této aktivity je upozornit na vzrůstající počet alergických onemocnění a astmatu v České republice a zvýšit informovanost pedagogů o alergii a astmatu.

Prostřednictvím celodenních seminářů se učitelé ve všech krajích teoreticky i prakticky seznámí s tím, jak poznat ve škole alergika, jak se k němu chovat a jak reagovat při vzniku náhlých alergických reakcí a příznaků astmatu.

ČIPA se již tradičně hlásí ke Světovému dni astmatu, který letos připadá na 4. května, a v duchu jeho tradice pořádá Dny astmatu a alergie v České republice. Hlavní setkání odborníků se bude konat 6. května 2010 v Praze. Ve vybraných městech pak bude v květnových dnech připraven pro veřejnost program, který je úzce spjat s problematikou alergie a astmatu. Zájemcům bude například zdarma provedena spirometrie, na některých místech se uskuteční diskuse, semináře či další doprovodné akce. O České iniciativě pro astma (Čipa ) více na:www.cipa.cz.

 Dny alergie a astmatu v České republice 2010

Praha

Odborná konference pro lékaře a zdravotní sestry, Národní dům na Vinohradech, Nám. Míru, Praha 2 

Brno

Světový den astmatu s Českým rozhlasem v Brně

 

Zlín

Den otevřených dveří v ambulantní části plicního oddělení, pavilon č. ll. Krajské nemocnice Tomáše Bati, vyšetření plicních funkcí pro veřejnost

Pardubice

Živé vysílání Českého rozhlasu Pardubice u příležitosti Světového dne astmatu

Olomouc

Autobusový zájezd Klubu astmatiků do Prahy, v průběhu cesty proběhne beseda s lékaři

Třebíč

Beseda „Nebojme se astmatu“ pro alergické a astmatické pacienty ve Stacionáři Rolnička, ul. Kubišova 7, Třebíč

Plzeň

Živé vysílání Českého rozhlasu Plzeň u příležitosti Světového dne astmatu



 

www.gsk.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně