Medicína

Prohlášení Asociace nemocnic ČR


Kategorie: Aktuality 
26.duben 2010
Asociace nemocnic ČR přijala na svém Shromáždění konaném dne 22. 4. 2010 u příležitosti veletrhu Pragomedica pořádaného Inchebou Expo Praha toto prohlášení:

Asociace nemocnic v době finanční a hospodářské recese odmítá konfrontační tón prohlášení AČMN, které se snaží vytvořit dojem, že velké a centrální nemocnice jsou financovány jiným výhodnějším způsobem než ostatní zdravotnická zařízení. Statistická data dnes presentovaná ředitelem VZP opětovně potvrdila skutečnost, že úhrady za zdravotní péči jsou poskytovány podle množství, složitosti a náročnosti poskytované péče, v přímé závislosti na počtu odléčených pacientů, personálním a přístrojovém vybavení a dokonce mimo jiné odkryla, ve srovnání s rokem 2009, že v současnosti má o 16 % ostatních nemocnic vyšší zálohové úhrady, než nemocnice zřizované MZČR.

Asociace nemocnic zásadně nesouhlasí s opakovaným vyjádřením AČMN o diskriminaci regionálních nemocnic a odmítá názor, že by úhradová vyhláška zvýhodňovala velké nebo fakultní nemocnice oproti nemocnicím regionálním, jak je již dlouhou dobu rétorikou AČMN . Jde o nedůvodné napadání Asociace nemocnic ČR, či zdravotnických zařízení zřizovaných MZ ČR ať již jde o velké nebo fakultních nemocnice a nebo OLÚ.  Úhradové vyhlášky používají stejná kritéria pro všechny nemocnice a OLÚ bez rozdílu typu a formy vlastnictví. 

Asociace nemocnic ČR má nepochybně jiný přístup k řešení užití omezených zdrojů v době finanční a hospodářské recese než AČMN.  Distancuje se od vtahování zdravotnických zařízení a zejména pacientů do boje regionů proti státu.

Asociace nemocnic je pro věcná řešení, které respektují zájmy pacientů. Jedině tak může být nalezena cesta při řešení problému zdravotnictví v komplikované době, která se dotýká všech zdravotnických zařízení.

Dle TZ Asociace nemocnic

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně