Medicína

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečným výrobkem


Kategorie: Aktuality 
23.duben 2010
Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 80 odst. 7 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek: Penis XXL Creme EAN: 4024144610334, šarže 3306.2010

Výrobce:  ORION 24933 Flensburg, Germany, www.ero-entertainment.com

Distributor: International Fun Center Sp. z o.o., ‎Fortuny 9, 01-339 Warszawa

Popis: Černá plastová tuba o obsahu 80 ml, opatřená šroubovacím uzávěrem. Na přední straně je bílým písmem uveden nápis „Penis XXL Creme“ a pod ním obrázek  penisu v různých polohách. Na zadní straně je návod na použití v různých jazycích (DE,GB,NL,FR,IT,RU a CZ): „Masážní krém s jojobovým olejem a vitaminem E. Jen k vnějšímu použití“. Na tubě je ještě přilepen štítek se sdělením „Penis XL – krém  - výjimečný krém k povzbuzení vašeho penisu, nanáší se 2 x denně a vmasírovává se vždy 3 min. Urychlí se s tím potřebné prokrvení. Výhradně pro vnější použití. Uchovávat mimo dosah dětí“.

 

Odůvodnění: Informace o výskytu výrobku na trhu Evropské unie (v Německu) byla obdržena prostřednictvím systému pro rychlou výměnu informací o nebezpečných výrobcích vyskytujících se na území Evropských společenství RAPEX. Následné šetření výskyt výrobku v distribuční síti ČR potvrdilo.

 

Výrobek představuje závažné riziko, neboť byla zjištěna silná kontaminace patogenními mezofilními mikroorganismy (Enterobacter gergoviae). Mikrobiální kontaminace výrobku ve výši 1,3 × 104 výrazně přesahuje limity, které jsou stanoveny pro bezpečnost kosmetických prostředků odborným orgánem Evropské komise, a to Vědeckým výborem pro kosmetiku a nepotravinové výrobky (SCCNFP/0690/06).

 Na základě těchto skutečností není uvedený výrobek bezpečný ve smyslu § 26 odst. 1 zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů.

 

Upozornění: Distributoři (prodejci) tohoto výrobku jsou podle § 5 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů, povinni výrobek okamžitě stáhnout z trhu.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň upozorňuje spotřebitele, že distributor je podle § 5 odst. 7 zákona o obecné bezpečnosti výrobků povinen umožnit osobě, která vlastní nebo drží nebezpečný výrobek, aby jej mohla vrátit zpět uvedenému dovozci nebo distributorovi (prodejci) na jejich náklady.

Toto stanovení je uveřejněno také na úředních deskách všech krajských hygienických stanic včetně Hygienické stanice hlavního města Prahy a na jejich územních pracovištích.

 

 

Dle TZ ze dne  20. 4. 2010 Č. j.: MZDR  22937/2010/OVZ

MUDr. Michael Vít, MUDr. Michael Vít, Ph.D.,
hlavní hygienik ČR

www.mzcr.cz