Medicína

IKEM první s certifikátem kvality ISO 9001:2008


Kategorie: Aktuality 
23.duben 2010
Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze získal jako první pražská nemocnice mezinárodní certifikát kvality ISO 9001:2008, který zaručuje pacientům vysokou bezpečnost a kvalitu poskytované péče. Z přímo řízených nemocnic v České republice se jedná teprve o druhé takto velké zdravotnické zařízení, kterému se povedlo splnit tuto normu komplexně pro celou nemocnici.

Certifikační audit provedla v Institutu klinické a experimentální medicíny nezávislá externí akreditovaná organizace Det Norske Veritas CZ. Při certifikaci externí auditoři hodnotili míru shody s požadavky normy ISO 9001:2008, která je revizí normy ISO 9001:2000. Výsledkem tohoto auditu pak bylo doporučení k vydání mezinárodního certifikátu kvality komplexně pro celý IKEM. Certifikát byl slavnostně předán 21. dubna 2010.

 

Dle slov docenta Jana Malého, ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze je cílem zavedení norem ISO 9001:2008 nejen udělat si „pořádek na svém pracovišti“, ale především ukázat, že se zařízení snaží  plnit očekávání pacientů, požadavky legislativních předpisů a vlastní nařízení. Je velmi hrdý na to, že se podařilo tento mezinárodní certifikát získat a věří, že jej v dalších letech také IKEM obhájí.

 

První kroky k úspěšné certifikaci začaly v IKEM již v roce 2003. Certifikace jednotlivých pracovišť probíhaly ve čtyřech etapách a skončily v loňském roce. Certifikát uděluje certifikační organizace s platností tři roky, přičemž průběžně monitoruje jeho dodržování a kontroluje, zda nemocnice i nadále svůj systém řízení zlepšuje a rozvíjí. Institut klinické a experimentální medicíny čeká tento kontrolní audit ještě v průběhu letošního roku.

 

Institut klinické a experimentální medicíny vznikl v roce 1971 integrací šesti do té doby samostatných výzkumných ústavů. V současné době je IKEM největším specializovaným klinickým a vědeckovýzkumným pracovištěm v České republice. V jeho rámci pracují tři specializovaná centra – Kardiocentrum, Transplantcentrum a Centrum diabetologie, která se zabývají především problematikou kardiovaskulárních chorob, transplantací orgánů, diabetologií a poruchami metabolismu. (Dle TZ IKEM).

www.ikem.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně