Medicína

Rádce pacienta – publikace Ministerstva zdravotnictví ČR


Kategorie: Aktuality 
22.duben 2010
Ministerstvo zdravotnictví ČR společně s předními odborníky připravilo pro české pacienty v rámci aktivit zaměřených na zvyšování bezpečnosti ve zdravotnictví publikaci s názvem Rádce pacienta. Ta má pomoci pacientům k lepší orientaci při kontaktu se zdravotními službami, seznámí je s jejich právy a povinnostmi v rámci poskytování zdravotních služeb a posílí jejich postavení v systému zdravotnictví.


Publikace vznikla za odborného dohledu českého odborníka na kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe, dále vedoucího Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK Bohumila Seiferta, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Hany Cabrnochové za spolupráce pacientských organizací z Koalice pro zdraví.

Rádce pacienta obsahuje řadu užitečných informací a rad v oblasti komunikace se zdravotnickými pracovníky, dále doporučení jak si zvolit lékaře či nemocnici, seznamuje dospělé i dětské pacienty s jejich právy a obsahuje rovněž všechny důležité kontakty.


Rádce pacienta je určen všem, kteří se chtějí lépe orientovat v systému poskytování zdravotních služeb a také pacientům, kteří nepracují s internetem, starším občanům, chronicky nemocným a rodinám s dětmi.

 

Distribuce publikace Rádce pacienta bude probíhat průběžně v krajských nemocnicích a prostřednictvím praktických lékařů pro dospělé. V termínu od 26. do 30. dubna 2010 rovněž před krajskými nemocnicemi.
 
Práva pacientů jsou jedním z důležitých témat v rámci celé Evropské unie. Neděle 18. dubna 2010 byla vyhlášena 4. Evropským dnem pacientských práv. Ten je příležitostí ocenit záslužnou práci pacientských organizací, které naplňují své poslání nejen aktivní pomocí samotným pacientům, ale podávají pomocnou ruku stejně tak i jejich rodinným příslušníkům, pomáhají i jim vyrovnat se s problémy, které choroba do rodiny přináší.
Dle TZ MZ

www.mzcr.cz


 

Autor: zpracováno redakčně